Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:06

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην “Ε”: Ο Αλ. Χαρίτσης “ακτινογραφεί” τα σοβαρά θέματα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην “Ε”: Ο Αλ. Χαρίτσης “ακτινογραφεί” τα σοβαρά θέματα της Μεσσηνίας

Για όλα τα σημαντικά θέματα της Μεσσηνίας, για την ανάπτυξη του νομού, για τα αρχαία της Υπαπαντής, την παραβατικότητα των ρομά και τα ζητήματα του ελαιόλαδου, μιλάει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στην πρώτη του συνέντευξη ως τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος.


Απαντάει, ακόμα, σε ερωτήσεις μας για την πανδημία του κορονοϊού, τη διεύρυνση και την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις δημοσκοπήσεις, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τον περισσότερο χρόνο που έχει πλέον ο ίδιος για τη Μεσσηνία.
Για το Καλαμάτα - Πύλος - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη παρατηρεί ότι “το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν πλέον στην έγκαιρη υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου με όρους τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας για τους πολίτες” - και για τα αρχαία της Υπαπαντής επισημαίνει πως “την πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία συνεπικουρούμενη από την αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να καταθέσει τη νέα μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων”.

- Πώς κρίνετε την πορεία των σημαντικών έργων της Μεσσηνίας (δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα, αντιπλημμυρικό “Μορέα”) από την κυβέρνηση;

H κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Ιούλιο του ’19 επέλεξε, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα που είχε προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε σε στάδιο δημοπράτησης, είτε διαγωνιστικής διαδικασίας είτε ακόμη σε φάση υλοποίησης (π.χ. το Μετρό Θεσσαλονίκης, τον Β.Ο.Α. Κρήτης, την Ε.Ο. Πάτρας - Πύργου κ.α.), να μπλοκάρει τις διαδικασίες υλοποίησής τους. Επιχειρώντας προφανώς είτε να τα αναβαπτίσει ως δικά της, είτε να τα επαναπροκηρύξει με νέους όρους, δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων τους. Στις περιπτώσεις των εμβληματικών έργων για τον νομό μας που αναφέρεστε, σε ότι αφορά τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, έπρεπε να περάσει ένας χρόνος απραξίας και παλινωδιών από την κυβέρνηση για να ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών ότι θα ακολουθηθεί η υφιστάμενη χάραξη και η διαδικασία βρίσκεται πλέον στην ανάδειξη αναδόχου του έργου. Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν πλέον στην έγκαιρη υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου με όρους τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας για τους πολίτες.
Παράλληλα και μετά από 2 αναπάντητες ερωτήσεις που είχα καταθέσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το Φιλιατρινό φράγμα προ ημερών και κατά την διάρκεια της τρίτης ερώτησης για το ίδιο θέμα, επίκαιρης αυτή την φορά, επιτέλους ο υπουργός παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοπράτηση το 1ο 3μηνο του 2021 των απαραίτητων αρδευτικών έργων που χρειάζονται για να λειτουργήσει το φράγμα.
Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα”, από τον Δεκέμβριο του ’19 που εντάχθηκαν και αποφασίστηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Εργων, μόλις προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και ξεκινούν οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση τους. Θέλω να ελπίζω ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πλέον τάχιστα ώστε να μην έχουμε αντίστοιχα προβλήματα που λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπισαν άλλες περιοχές στην χώρα μας, όπως πριν λίγο καιρό με τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές στην Καρδίτσα και στο Ιόνιο.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2030

- Πώς βλέπετε την ανάπτυξη του νομού, την εικόνα του το 2030;

Η φετινή εμπειρία με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 και τις τεράστιες επιπτώσεις που άφησε ειδικά στον τουριστικό κλάδο, αναδεικνύει την ανάγκη για τη χάραξη μιας πιο πολυδιάστατης αναπτυξιακής πολιτικής. Συνοπτικά θα έθετα τις προτεραιότητες σε τρεις κεντρικούς άξονες:
1) Την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω της ανάδειξης των μεσσηνιακών προϊόντων, βάσει οργανωμένου σχεδίου, δίδοντας βάρος στην τυποποίηση, την συσκευασία και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση έργων υποδομής όπως της λειτουργίας και αξιοποίησης του φράγματος Φιλιατρών.
2) Την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος και Καλό Νερό - Τσακώνα ταυτόχρονα με την εμπορική αξιοποίηση του λιμένα Καλαμάτας και σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Θα δημιουργηθούν έτσι νέες δυνατότητες στις μεταφορές, την διακίνηση των προϊόντων και τις εξαγωγές.
3) Την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και την εξέλιξη - ανάδειξη της ανασκαφής της Αρχαίας Θουρίας, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι χώρος μεγάλης επίσης αξίας. Θα δημιουργηθεί έτσι προσδώσει πολλαπλασιαστική αξία στο τουριστικό μας προϊόν, ενώ παράλληλα η ανάδειξη και αξιοποίηση του ορεινού φυσικού πλούτου του Ταϋγέτου θα δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη και τους χειμερινούς μήνες, βοηθώντας στην στήριξη των υποδομών των ορεινών οικισμών.

- Πρέπει να είναι προτεραιότητα, και πώς μπορεί υλοποιηθεί, η ανασκαφή και η ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής;

Στις σύγχρονες πόλεις το μοντέλο που ακολουθείται πλέον, παράλληλα με την αναβάθμισή τους, είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος τους. Δυστυχώς ακούσαμε, και από επίσημα χείλη, τα περί «επιχωμάτωσης» των αρχαίων ευρημάτων για την καλύτερη προστασία τους. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης πρέπει να «βλέπουν» και όχι να θάβουν την ιστορία της. Και υπό το πρίσμα αυτό θεωρώ θετικό ότι η υπουργός Πολιτισμού κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που της απηύθυνα στην Bουλή άλλαξε τη στάση της, ζητώντας από την αυτοδιοίκηση και την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία επικαιροποίηση της μελέτης ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής ώστε να την επανακαταθέσει για έγκριση στο ΚΑΣ.
Αρα την πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία συνεπικουρούμενη από την αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να καταθέσει την νέα μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

- Η παραβατικότητα των ρομά στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, που οδήγησε στην αυτοδικία και στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, προβληματίζει και ανησυχεί. Τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η ομαλότητα και να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Με την κοινωνία ανάστατη και φοβισμένη κανέναν δεν πείθουν οι μεγάλες κουβέντες που ακούσαμε πριν καιρό από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη περί «νόμου και τάξης», ειδικά τον τελευταίο χρόνο που τα φαινόμενα παραβατικότητας συνεχώς πληθαίνουν με κορύφωσή τους την αυτοδικία και τον θάνατο του 18χρονου ρομά. Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη που πρέπει συνδυαστικά να αντιμετωπιστούν: Πρώτον, η κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα καταπολέμησης της παραβατικότητας, στην κατεύθυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των ρομά συμπολιτών μας, και ταυτόχρονα να προχωρήσει επιτέλους η ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό, των αποδυναμωμένων αστυνομικών τμημάτων.
Και στα δύο αυτά σκέλη η κυβέρνηση το μόνο που έκανε μέχρι τώρα ήταν να καταργήσει την Γενική Γραμματεία Ρομά που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει προγράμματα, όπως π.χ. τα σχέδια για τη μεταστέγαση των υποβαθμισμένων καταυλισμών με εξασφαλισμένα κονδύλια από την Ε.Ε. αλλά και τα προγράμματα για την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο. Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση και παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους δημάρχους του νομού μας για ενισχυτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, εδώ και 10 μήνες το μόνο που διαπιστώνει καθημερινά η κοινωνία είναι το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των Α.Τ. Σε αυτό το πλαίσιο η ακροδεξιά ρητορεία και οι εμπρηστικές δηλώσεις που ακούγονται τελευταία από στελέχη της Ν.Δ. ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση και την κοινωνική ηρεμία των πολιτών.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

- Οι αγρότες της Μεσσηνίας βρίσκονται σε απόγνωση. Το ελαιόλαδο πηγαίνει χάλια τα τελευταία χρόνια, ενώ και άλλα προϊόντα του τόπου μας έχουν ανάλογη πορεία. Υπάρχει ελπίδα, τρόπος ανάκαμψης;

Το πρόβλημα της τιμής του ελαιόλαδου, πρόβλημα διαχρονικό, οφείλεται εν πολλοίς στην άνιση σχέση δικτύων διανομής και ελαιοπαραγωγών με αποτέλεσμα το μικρό περιθώριο κέρδους στους δεύτερους. Ο κατακερματισμός του κλάδου δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγματευτική τους ισχύ απέναντι στους μεγάλους Ευρωπαίους λιανοπωλητές. Αρα κρίνω ότι είναι πλέον απαραίτητη η συνεργασία των παραγωγών μέσω Οργανώσεων Παραγωγών και Συνεταιρισμών, για να αντιστραφεί η εικόνα αυτή. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς των άλλων εμβληματικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης, όπως του σύκου, των κηπευτικών, της πατάτας κ.λπ.
Επίσης η συνδυαστική συνεργασία των Οργανώσεων Παραγωγών για απορρόφηση των προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας και όχι μόνο, θα αποφέρει μοναδικά οφέλη στην οργάνωση και διάθεση της παραγωγής, αλλά και την άνοδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Παράλληλα, η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στο στάδιο της τυποποίησης και συσκευασίας θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των εξαγωγών, λόγω και της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων της περιοχής μας, που αποτελούν ένα ξεχωριστό brand name στις αγορές τροφίμων του εξωτερικού.

- Η κυβέρνηση τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα τα έχει βρει σκούρα και υπάρχει ανησυχία. Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση, για να προστατευτεί η υγεία του κόσμου και να μην κατρακυλήσει η οικονομία;

Αυτό που πρέπει να κάνει έστω και τώρα η κυβέρνηση είναι αυτό που της λέγαμε να κάνει εξαρχής. Να θωρακίσει δηλαδή την δημόσια υγεία με προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό. Να θυμίσω ότι σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών, τον τελευταίο χρόνο το υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ αντί να αυξηθεί μειώθηκε κατά 5.000 άτομα.
Τα ίδια και στην οικονομία. Φτάσαμε σε εκτόξευση της ανεργίας, ύφεση 15,2% και κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, όπως αυτό που έγκαιρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει με απευθείας ρευστότητα τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την εργασία με πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού κόστους, και να στηρίξει με ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε την κοινωνία, ανακάμπτουν τα δημόσια έσοδα και περιορίζουμε την ύφεση.
Τονίζω ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά, αξιοποιώντας το τρέχον ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεδομένης φυσικά και της άρσης πλέον των δημοσιονομικών περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ”

- Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μετασχηματισμός ή διεύρυνση, ανοιχτό κόμμα της Κεντροαριστεράς ή με όρους και πιστό στις αρχές της Αριστεράς; Πώς θα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού;

Σαφώς και πρέπει να συνδεθούμε με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, οπότε η διεύρυνση είναι μια αυτονόητη επιλογή. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τις εκλογές, όταν με την ψήφο του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ηγετική δύναμη του προοδευτικού φάσματος και διαμορφώνεται δυναμικά και σε διάλογο με τα μέλη μας και με τους πολίτες. Στην βάση πάντα της ανάγκης της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση με όρους δικαιοσύνης και ασφάλειας για όλους.
Εχουμε ήδη καταθέσει με το «Μένουμε Ορθιοι» αλλά και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την στήριξη της κοινωνίας και την έξοδο από την κρίση. Προτάσεις που συγκροτούν μια νέα κοινωνική συμφωνία, με βασική προτεραιότητα το χτίσιμο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ως όρο δικαιοσύνης, ευημερίας και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Την εμπιστοσύνη της κοινωνίας θα τη διεκδικήσουμε με το ρεαλιστικό, προοδευτικό μας πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

- Παρά τη φθορά και τα λάθη της κυβέρνησης οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη Ν.Δ. και μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε; Πόσο επηρεάζουν τα φαινόμενα εσωστρέφειας και οι γκρίνιες στο κόμμα σας;

Η ανασφάλεια έχει επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία και αυτό φαίνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία θεωρώ πιο σημαντικά από την αποτύπωση εφήμερων εκλογικών συμπεριφορών. Υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας αλλά και τη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας από τη ΝΔ. Η κοινωνία έχει επίγνωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτή η δυσαρέσκεια δεν πιστεύω ότι θα μειωθεί αφού η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική.
Οσο για αυτό που κάποιοι ονομάζουν γκρίνια, είμαστε ένα ζωντανό κόμμα στο οποίο όλες οι φωνές και οι διαφωνίες ακούγονται. Αυτό που μας ενδιαφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις και, μαζί με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα αναζητά εναλλακτική, να σκιαγραφήσουμε το δρόμο για την επόμενη μέρα.

- Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, με δικαστική απόφαση αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Οι ιδέες της παραμένουν και έχουν απήχηση σε μερίδα του κόσμου. Με ποιο τρόπο θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν;

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και η συγκλονιστική κινητοποίηση του κόσμου στο Εφετείο είναι τεράστια νίκη της δημοκρατίας μας. Η διαπίστωση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις ακροδεξιές και ρατσιστικές της ιδέες έχει δυστυχώς βάση. Το φαινόμενο του φασισμού και των ρατσιστικών ιδεών δεν εξαντλείται στην Χρυσή Αυγή. Σε μεγάλο βαθμό εκτρέφονται και από ακροδεξιές πολιτικές και επικοινωνιακές απόπειρες να αντιμετωπιστούν με όρους κοινωνικού αυτοματισμού σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Κάθε δημοκρατικός πολίτης και πολιτικός φορέας έχει χρέος να επιδείξει δημοκρατική εγρήγορση και να καταδικάσει κάθε φασιστική και ρατσιστική πρακτική και ιδεολογία.

- Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας άνοιγμα στο Κέντρο. Πώς το σχολιάζετε;

Οι ουσιαστικές συνεργασίες χτίζονται στη βάση προγραμματικών και πολιτικών συγκλίσεων και όχι με «μεταγραφές» πρώην στελεχών και παρασκηνιακές συνεννοήσεις. Η ιδέα ενός Κέντρου που μιλάει για την ανάγκη προοδευτικών λύσεων ενώ λειτουργεί ως βολικό συμπλήρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι οξύμωρη.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσεταιριστεί τους κεντρώους ψηφοφόρους, γιατί δεν της το επιτρέπει η πολιτική που υλοποιεί, και που στρέφεται, ξεκάθαρα πια, ενάντια στους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα, όσα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ και να επιστρατεύσει, με νομοσχέδια που οδηγούν νοικοκυριά και μικρούς επιχειρηματίες σε πτώχευση και απώλεια της κύριας κατοικίας τους, δεν πρόκειται να πείσει το Κέντρο ότι μπορεί να το εκπροσωπήσει.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

- Κάνοντας την αυτοκριτική σας για τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ποιες ήταν οι σημαντικότερες παραλείψεις και τα λάθη σας;

Κληθήκαμε να κυβερνήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο: την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Παραλάβαμε μια οικονομία σε χρεοκοπία και καταφέραμε να τη βγάλουμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος ώστε να μην ξανακινδυνέψουμε με χρεοκοπία, να την θέσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά, με 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης και να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στο διάστημα της διακυβέρνησής μας δεν έγιναν λάθη ή παραλείψεις, τα οποία δεν φοβηθήκαμε να αναζητήσουμε. Η αυτοκριτική ποτέ δεν μας φόβισε. Βρίσκεται εξάλλου στον πυρήνα της συγκρότησής μας. Για αυτό και πριν μερικούς μήνες προχωρήσαμε σε έναν αναλυτικό και ειλικρινή δημόσιο απολογισμό για την περίοδο της διακυβέρνησής μας, κάτι που ποτέ δεν έκανε κανένα από τα κόμματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία για 40 χρόνια. Αυτή η συζήτηση θα προχωρήσει στα όργανα του κόμματος, με συντεταγμένο τρόπο και συντροφικότητα. Και φυσικά θα ολοκληρωθεί με την ίδια την κοινωνία.

- Τώρα που δεν έχετε τις σοβαρές υποχρεώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σας μένει περισσότερος χρόνος για τη Μεσσηνία. Τι να περιμένουν οι Μεσσήνιοι από σας;

Ο πυκνός πολιτικός χρόνος που έπρεπε να διαχειριστώ ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και ως τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων πλέον, θεωρώ ότι δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον νομό μας. Από τον Ιούλιο του ’19 έως και σήμερα έχουμε καταθέσει 30 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και 10 αναφορές για όλα ανεξαιρέτως τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τη Μεσσηνία. Αναμφισβήτητα όμως, για τα θέματα που προκύπτουν πλέον, όπως τα σημαντικά κατά την άποψη μου και εν μέσω της πανδημίας, θέματα προάσπισης της υγείας αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται αλλά και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, επιβάλλουν πολύ περισσότερο χρόνο φυσικής πολιτικής παρουσίας μου, ώστε τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς του νομού μας, στην «πηγή» τους.


NEWSLETTER