Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 17:37

Ο Χαρίτσης για την μη αξιοποίηση ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την
Ο Χαρίτσης για την μη αξιοποίηση ΕΣΠΑ

“Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”, επισημαίνεται στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μαζί με άλλους 54 βουλευτές του κόμματος, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Η επερώτηση που θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, αφορά την μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς υγείας, παιδείας, μεταφορών και της στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στο κείμενο της επερώτησης ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι η κυβέρνηση παρότι έχει για πρώτη φορά πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, όπου σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και τη συνεπικουρία του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 37 δισ. που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχονται για να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών. Σημειώνει ότι μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται πλέον στο 100%, με μηδενική δηλαδή εθνική συμμετοχή, το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών της πανδημίας σε όλους τους παραπάνω τομείς.
Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης επερωτά των υπουργό: “1) Για ποιον λόγο δεν αξιοποιήσατε το ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη χρηματοδότηση κρίσιμων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ειδικά στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένων των σημαντικών πόρων και της πρωτοφανούς ευελιξίας που διαθέτει πλέον η χώρα μας από την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών της ΕΕ; 2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών (υγεία, παιδεία, μεταφορές) και τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία;”.


NEWSLETTER