Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 18:41

Χαρίτσης με Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης με Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

Για τα προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των δικηγόρων, αλλά και την ίδια τη δικαιοσύνη στην περιοχή μας και στη χώρα, ενημέρωσαν τον βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Στη συνάντηση στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, στην οποία παρέστη και η δικηγόρος και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
“α) Η ανάγκη να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί, όπως έχει σχεδιαστεί, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που θα οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στον δρόμο και πολλούς μικρομεσαίους ιδίως επαγγελματίες, εμπόρους και επιχειρηματίες στη φτωχοποίηση και στην ανεργία. β) Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» που σχεδιάστηκε και λειτουργεί ήδη, δεν θα επιλύσει αλλά αντίθετα θα διογκώσει τα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες και τους νομικούς παραστάτες τους, ενώ τα Ειρηνοδικεία της χώρας μας, τα οποία και καλούνται να «σηκώσουν το βάρος» της επίσπευσης χιλιάδων υποθέσεων, στερούνται σήμερα το αναγκαίο προσωπικό από δικαστές και υπαλλήλους, αλλά και από υλικοτεχνικές υποδομές, για τις οποίες δεν φρόντισε η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Η ασφάλεια του δικαίου και της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και κλονίζεται από τέτοιου είδους πρόχειρους σχεδιασμούς. γ) Η υποβάθμιση του θεσμού της «νομικής βοήθειας» από την κυβέρνηση, ενός θεσμού που συμβάλλει στην απρόσκοπτη προσφυγή των οικονομικά αδύναμων και ανήμπορων πολιτών στη δικαιοσύνη, αφού η καθυστέρηση στην πληρωμή των δικηγορικών αμοιβών και των δικαστικών εξόδων έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο, ξεπερνώντας σε εκατοντάδες περιπτώσεις ακόμα και την 2ετία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δικηγόρων προς το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης. δ) Η ενίσχυση που διεκδικούν οι δικηγόροι από τον ΟΑΕΔ με σκοπό την άμεση επιδότηση των ασθενέστερων οικονομικά συναδέλφων τους με εισοδηματικά κριτήρια, από κεφάλαια που έχουν σχηματιστεί με δικές τους εισφορές την τελευταία 10ετία και οδήγησαν ήδη τον ΔΣΑ να ζητά «την άμεση λογοδοσία από τον διοικητή του ΟΑΕΔ και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ για την τύχη των αποθεματικών του». ε) Η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πρέπει να καταστεί μη επιστρεπτέα και τα κριτήριά της να σταθμίζονται στο σύνολο του έτους κι από την αρχή της πανδημίας και όχι ανά 3μηνο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με συνέπεια τη μη ενίσχυση και παράλειψη χιλιάδων δικηγόρων αλλά κι επαγγελματιών. στ) Η άμεση ανάγκη ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, όπως και η ανάγκη για ενίσχυση του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Καλαμάτας σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε να γίνει ένας χώρος ασφαλής και λειτουργικός υπηρετώντας τον ρόλο του προς τους πολίτες”.
Από την πλευρά του ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣΚ ότι οι προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων μεταξύ άλλων για τη μη εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα και της ενίσχυσης των δικηγόρων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, εφάπτονται των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης όλων των δικηγόρων και ιδίως των νέων, που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα στην επαγγελματική τους δραστηριότητα από την πανδημία.


NEWSLETTER