Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 14:13

Ο Χαρίτσης για τη μνήμη εκτέλεσης πατριωτών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ο Χαρίτσης για τη μνήμη εκτέλεσης πατριωτών στην Καλαμάτα

“Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό που με διάφορα προσωπεία μέχρι και σήμερα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη και θα είναι επίμονος και αδιάκοπος”.

Αυτό τονίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του για τα 77 χρόνια από την εκτέλεση των εκατοντάδων Καλαματιανών πατριωτών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης σημειώνει:
“8 Φλεβάρη 1944. Μετά από υποδείξεις ντόπιων συνεργατών τους, οι ναζί κατακτητές συγκεντρώνουν εκατοντάδες κατοίκους της Καλαμάτας στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού και προχωρούν σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της περιόδου της Κατοχής: 534 αγωνιστές πατριώτες πέφτουν νεκροί από τα ναζιστικά πολυβόλα.
Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη θηριωδία των ναζί στην Ελλάδα, μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Ενα φρικιαστικό έγκλημα που εν πολλοίς παρέμεινε στη λήθη κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.
Η επέτειος αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και τιμής στους συμπατριώτες μας που θυσίασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού. Οι θυσίες τους αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό που με διάφορα προσωπεία μέχρι και σήμερα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη και θα είναι επίμονος και αδιάκοπος. Το χρωστάμε στους νεκρούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας”.


NEWSLETTER