Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 08:15

Ερώτηση Χαρίτση για το Πεδίο Βολής Σχίζας

Γράφτηκε από την

“Απαιτούνται υπεύθυνες απαντήσεις από τον ΥΠΕΘΑ για το πεδίο βολής Σχίζας”, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αμυνας του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, για την εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας. Και ζητεί να προστατευθεί το οικοσύστημα των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα.

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας, από 5 Απριλίου μέχρι 11 Ιουνίου, δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Το συγκεκριμένο πεδίο βολής βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές τουριστικές περιοχές του νομού, όπου δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας και αναμένουν τη νέα θερινή περίοδο, ώστε να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν τις ζημιές της περσινής ιδιαίτερα προβληματικής τουριστικής χρονιάς.

Υπενθυμίζει ότι “τα τελευταία χρόνια και μετά από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, το συγκεκριμένο πεδίο βολής δεν λειτουργούσε ή χρησιμοποιείτο περιστασιακά για πραγματοποίηση µόνο εικονικών βολών και µόνο από εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2. Η εκ νέου όμως ενεργοποίησή του δεν διασαφηνίζεται από το ΥΠΕΘΑ αν θα είναι στο ίδιο πλαίσιο και εκτός της τουριστικής περιόδου, ή θα έχει άλλη επιχειρησιακή χρήση”. Και παρατηρεί πως “παράλληλα εγείρονται σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα καθ’ όσον η ενεργοποίηση του πεδίου βολής θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, εφ’ όσον η νήσος Σχίζα με τη γειτονική της Σαπιέντζα θεωρούνται σημαντικές περιοχές προστασίας της φύσης και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ρωτά τους υπουργούς Αμυνας και Περιβάλλοντος: “1. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του το υπουργείο Αμυνας, με την οποία ενεργοποιείται εκ νέου το πεδίο βολής Σχίζας στην αρχή της φετινής νέας τουριστικής περιόδου; 2. Το πεδίο βολής θα παραμείνει ως έχει, για εκπαιδευτικούς δηλαδή σκοπούς με εικονικά πυρά, ή θα αλλάξει η χρήση του; 3. Πώς και με ποιους τρόπους θα προστατεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου - Κυθήρων το οικοσύστημα των ενταγμένων στο δίκτυο Natura νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα;”.