Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 08:32

Ο Χαρίτσης στις πληγείσες περιοχές της Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

 

Επίσκεψη στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές της Τριφυλίας πραγματοποίησε το Σάββατο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο του, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει:

“Ισχυρό πλήγμα στους αγρότες του κάμπου της Τριφυλίας εξαιτίας της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. Η ελαιοκαλλιέργεια έχει πληγεί σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, ενώ στις καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, εσπεριδοειδών και καρπουζιού η καταστροφή της παραγωγής είναι ολοσχερής σε έκταση που ξεπερνά τα 500 στρέμματα. Επιβάλλεται η άμεση εκτίμηση των ζημιών και ακολούθως οι γρήγορες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών. Απαραίτητη η αναμόρφωση του αναχρονιστικού πλέον κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις από όλες τις φυσικές καταστροφές και κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης των ελαιώνων.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά απολύτως αναγκαία την επίλυση αυτού του διαχρονικού προβλήματος. Ενημέρωσα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέγεθος της καταστροφής. Εκτιμώ ότι αντιλήφθηκε την ανάγκη για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών χωρίς καθυστερήσεις. Συζητήσαμε με τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων για τις καταστροφές και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Επισκεφτήκαμε, επίσης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας». Είμαστε ευτυχείς γιατί η χρηματοδότηση που εγκρίναμε για την επένδυση του «Ελαιώνα» τον Απρίλιο του 2019 πιάνει τόπο και σήμερα κατασκευάζεται η νέα, σύγχρονη μονάδα του συνεταιρισμού”.