Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 08:51

Χαρίτσης στο Φόρουμ Δελφών: «Μεγάλη ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης» (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης στο Φόρουμ Δελφών: «Μεγάλη ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης» (βίντεο)

 

 

«Είναι σημαντικό ότι, έστω και με δειλά βήματα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την κρίση που βιώνουμε με επεκτατικές πολιτικές και αμοιβαιοποίηση των βαρών» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο Ετήσιο Συνέδριο Delphi Economic Forum, επισημαίνοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στρατηγικής, είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για την χώρα μας».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «η αξιοποίησή των σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας προϋποθέτει, και θα έπρεπε να έχει πυροδοτήσει, μια συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί με ευθύνη της κυβέρνησης».

Από την κυβερνητική πρόταση απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε περισσότερο μια παράθεση έργων, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και κλαδικές πολιτικές, όπως για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, που ακόμη και στην πανδημία έδειξαν την αντοχή τους», ενώ «απουσιάζουν και οι πολιτικές για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ανέφερε ότι «από τα 12,8 δισ. των δανείων μόνο τα 500 εκ θα διοχετευθούν μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας» και τόνισε ότι «χάνεται η ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν δυναμικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν αλλά δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις προσεχείς μέρες το ολοκληρωμένο σχέδιό του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου». Έκανε λόγο για «μια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική πρόταση με έμφαση στην βιομηχανία και την μεταποίηση, στην ενεργειακή μετάβαση, με αξιοποίηση εργαλείων όπως οι ενεργειακές κοινότητες που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ενισχυμένη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Τόνισε επίσης την «ισχυρή περιφερειακή διάσταση που θα έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που βλέπουμε και στις προτάσεις άλλων χωρών, όπως η Γαλλία». Και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν βλέπουμε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ως ένα μέλλον ανταγωνισμού προς τα κάτω, με λογικές εσωτερικής υποτίμησης και μείωσης του εργασιακού κόστους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER