Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 12:30

Λαμπρόπουλος για την πορεία αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

Γράφτηκε από την
Λαμπρόπουλος για την πορεία αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

Για την πορεία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αναλυτικά, το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο αφορά τις πληγείσες περιοχές και καλλιέργειες στον Νομό Μεσσηνίας από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το τρέχον έτος 2021: "Ο ΕΛΓΑ μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν περιοχές της Μεσσηνίας κατά το έτος 2021 κινητοποίησε τα στελέχη του, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία εκτίμησης των πληττόμενων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τον παγετό της 17ης-18ης Φεβρουαρίου 2021 στη Δ.Ε. Μεσσήνης ζημιώθηκε και δηλώθηκε σχετικά μικρή έκταση του συνόλου της καλλιέργειας πατάτας. Οι εκτιμήσεις έχουν περατωθεί περίπου πριν ένα μήνα και η παραγωγή έχει ήδη συγκομιστεί. Σε λίγα κτήματα που δεν προστατεύθηκαν από την τεχνητή βροχή καταγράφηκε υψηλή ζημιά, τα περισσότερα όμως υπέστησαν μεσαίες ή μικρές ζημιές.
  • Για τη χαλαζόπτωση της 31ης Μαρτίου 2021 στην περιοχή Μαραθούπολης Γαργαλιάνων υπεβλήθησαν 35 δηλώσεις ζημιάς και δηλώθηκαν περίπου 100 στρ. πατάτας, 7 στρ. καρπούζι και 15 στρ. διάφορα λαχανικά. Οι ανωτέρω δηλώσεις έχουν ήδη εκτιμηθεί και οι ζημιές ποικίλλουν ανάλογα την ένταση του χαλαζιού.

Στις ελαιοκαλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο στάδιο (προανθικό στάδιο), οι ζημιές εκτιμάται -σε πρώτο χρόνο- ότι δεν θα είναι σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των καλλιεργειών ελιάς παρακολουθείται από την υπηρεσία μας και θα εξετασθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

  • Για τον παγετό της 9ης-11ης Απριλίου στο Δήμο Τριφυλίας υπεβλήθησαν 48 δηλώσεις ζημιάς, όπου δηλώθηκαν κυρίως καλλιέργειες σταφίδας και σταφύλια λοιπών ποικιλιών, με ζημιές μεσαίου εύρους. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διαμορφωθείσας ζημιάς.

Για τις αναφερόμενες ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές τα πορίσματα   εκτίμησης θα συνταχθούν και θα κοινοποιηθούν μετά την υποβολή της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας και την παραλαβή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ". 


NEWSLETTER