Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 12:56

Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση Χαρίτση: "Να κατατεθεί τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για το στρατόπεδο Καλαμάτας" (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση Χαρίτση: "Να κατατεθεί τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για το στρατόπεδο Καλαμάτας" (βίντεο)

 

Την αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καλαμάτας περιμένει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της πόλης, προκειμένου να καταθέσει τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα στη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας  του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Στην εισήγησή του ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “η λειτουργία του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» της Καλαμάτας έχει απασχολήσει την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια, με συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα όμως δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του 2018 σχετικά με την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων».

“Για το μείζον ζήτημα όμως της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου”, συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια”. Σημείωσε ότι “πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων”, επισημαίνοντας στον υπουργό ότι “η αξιοποίηση του προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια, διαρκές αίτημα συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Καλαμάτας”. 

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην απάντηση του χαρακτήρισε το στρατόπεδο “εν μέρει λειτουργικό, εφόσον έχει μεν αποφασισθεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της  παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση”. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «εφόσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησης του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτή θα εξετασθεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός παρατήρησε “με το καλό να έρθει ολοκληρωμένη πρόταση”.

Ο Αλ. Χαρίτσης στην δευτερολογία του εκτίμησε ότι με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του υπουργού “ανοίγει σήμερα ένας δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά”. Τόνισε, όμως, ότι “πρέπει οι ιδέες και οι προτάσεις να μπορούν να μετατραπούν σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο”.

“Με την πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πρέπει να κατατεθεί  συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην παραμένουν «βαλτωμένοι» και αναξιοποίητοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να συνεισφέρουν με θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη”, κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.


NEWSLETTER