Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 14:12

Στήριξη των παραγωγών σταφίδας ζητεί ο Χαρίτσης

Γράφτηκε από την
Στήριξη των παραγωγών σταφίδας ζητεί ο Χαρίτσης


“Αμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για τη διάθεση ενός προϊόντος εθνικής σημασίας” ζητεί με κοινοβουλευτική του αναφορά ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό την επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενωση Μεσσηνίας, ζητώντας τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου “για μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος, που έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρευθούν από την περσινή παραγωγή μεγάλα αποθέματα, τα οποία παραμένουν απούλητα”.
Επισημαίνει ότι “η περίοδος 2020 - 2021 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα. Η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020 (η οποία εμπορεύεται μέχρι και τις αρχές της άνοιξης της επόμενης χρονιάς), είναι σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες, αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων. Παράλληλα, η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους”.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί πως “με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, η οποία σημειωτέον προβλέπεται μεγάλη, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)”.


NEWSLETTER