Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 08:09

Χαρίτσης κατά κυβέρνησης για εξέλιξη της πανδημίας

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης κατά κυβέρνησης για εξέλιξη της πανδημίας

 

Την κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καλώντας την να δράσει έστω και τώρα, σημειώνοντας μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά ότι ο νομός “βρίσκεται στη χειρότερη υγειονομική κατάσταση από την αρχή της πανδημίας με υπερπολλαπλάσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα”.

Τονίζει ότι “αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδήθηκε από την ήπια εξέλιξη της πανδημίας στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση άφησε το δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά και την πρωτοβάθμια φροντίδα ειδικότερα στην τύχη του. Η Μεσσηνία, μια περιοχή με σχετικά λίγα κρούσματα μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της καταστροφικής αδράνειας. Εστω και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να δράσει αποφασιστικά και ολοκληρωμένα πριν να είναι πολύ αργά”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει πως “οι δομές υγείας του νομού έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους. Η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας (μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου) είναι υπερπλήρης. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη. Δυστυχώς, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο, ελλείψεις για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός αντιμετώπισης στον ενάμιση χρόνο της πανδημίας, επιχειρείται να καλυφθούν με έκτακτες μετακινήσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας του νομού. Ετσι όμως οι πρωτοβάθμιες δομές οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες συνολικά στο σύστημα υγείας. Οι εναπομείναντες γιατροί στα κέντρα υγείας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου”.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι “απαιτούνται άμεσα: Κεντρική κάλυψη των κενών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με μόνιμο προσωπικό. Η διαρκώς επιδεινούμενη υποστελέχωση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Ειδικό πλαίσιο κινήτρων, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιούλιο του 2020 για κάλυψη θέσεων γιατρών σε άγονες δομές ή/ και ειδικότητες. Ενίσχυση των κινητών δομών του ΕΟΔΥ σε όλη την περιφέρεια. Στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: Ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων, αύξηση του προσωπικού για συνεργεία εμβολιασμού κατ' οίκον, υποστήριξη περιφερειακών ιατρείων, ενδυνάμωση των κέντρων ανίχνευσης Covid. Μισθολογική κάλυψη υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού κέντρων υγείας. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τις υπερωρίες που δικαιούνται για την ολοήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων”.


NEWSLETTER