Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 08:15

Ερώτηση Χαρίτση για χρεώσεις στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας

 

“Οι διαταγές πληρωμών και οι υψηλές χρεώσεις απειλούν τη βιωσιμότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ Καλαμάτας” σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Οπως αναφέρεται, η ερώτηση υποβλήθηκε “με αφορμή τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν προκληθεί στις εγκατεστημένες βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Καλαμάτας, εξαιτίας των διαταγών πληρωμής και των υψηλών χρεώσεων κοινοχρήστων από πλευράς ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, αλλά και των συνθηκών υποβάθμισης των υποδομών που επικρατούν λόγω κακοτεχνιών και ελλιπούς συντήρησης”.

Ο κ. Χαρίτσης παρατηρεί ότι “σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Επιχειρήσεων Ευρύτερης Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας, παρότι έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση, ώστε να βρεθεί λύση για τις υπερβολικές χρεώσεις φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεων, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας να έχει δημιουργήσει εντάσεις και την σώρευση χρόνιων προβλημάτων. Παράλληλα, η ΒΙΠΕ Καλαμάτας συνεχίζει να παραμένει μη οριοθετημένη και χωρίς περίφραξη, χωρίς διασύνδεση με το εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς κοινόχρηστο ρεύμα για ηλεκτροφωτισμό των κοινοχρήστων οδών, ενώ σοβαρές κακοτεχνίες στο αποστραγγιστικό δίκτυο όμβριων υδάτων δημιουργούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα εντός των εγκαταστάσεων”.

Καταλήγοντας ο βουλευτής, αφού τονίζει ότι “η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ΒΙΠΕ Καλαμάτας λειτουργεί αρνητικά ως προς την προσέλκυση νέων επενδυτών και εις βάρος της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής”, ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

“1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. και εγκατεστημένων στη Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι τελευταίες στη ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών τους με δόσεις; 2. Πώς προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μεσολαβήσει ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των δύο μερών, που δημιουργούν σοβαρά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της ΒΙΠΕ Καλαμάτας, που φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής;

3. Θα ενταχθούν στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, μέτρα εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υποδομών στις υπάρχουσες ΒΙΠΕ, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος τους οι δοκιμαζόμενες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις;”.