Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 19:52

Χρυσομάλλης με Μενδώνη για σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών

Γράφτηκε από την
Χρυσομάλλης με Μενδώνη για σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών

Συνάντηση εργασίας για τα θέματα της Μεσσηνίας είχαν χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χρυσομάλλης παρουσίασε στην υπουργό    πρότασή του για τη βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση του συστήματος υποβολής οικοδομικών αιτημάτων προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης. Η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις, που δυσχεραίνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών. Η υπουργός συμφώνησε για την αναγκαιότητα αλλαγών στο συγκεκριμένο τομέα, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες.

Συζητήθηκαν, επίσης, η πορεία σύνταξης της μελέτης αποκατάστασης του Πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η υπουργός ενημέρωσε τον Μεσσήνιο βουλευτή πως τη σύνταξη την έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, η δε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του μνημείου είναι εξασφαλισμένη.

Αναφορικά με τις προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης πολιτιστικές διαδρομές «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», μέσω των οποίων θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν θολωτοί τάφοι στη Δυτική Μεσσηνία, ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, καθώς και τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης, η υπουργός ανέφερε στον Μίλτο Χρυσομάλλη πως το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη συντάξει τα σχετικά τεχνικά δελτία και τα έχει υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μεσσήνιος βουλευτής πρότεινε τη δημιουργία και άλλων πολιτιστικών διαδρομών στη Μεσσηνία, που θα ενισχύσουν το ρεύμα επισκεπτών και βέβαια την επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νομού. Οι διαδρομές αυτές μπορούν να σχεδιαστούν σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, τους δήμους και άλλους παραγωγικούς φορείς, και να συνδυαστούν εκτός από τα μνημεία και με τη γαστρονομία της Μεσσηνίας. Τις διαδρομές μπορεί να τις ενισχύσει το ΥΠΠΟΑ με παρεμβάσεις και δράσεις σε χώρους και μνημεία της αρμοδιότητάς του, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και προσιτά στον επισκέπτη.

«Είχαμε μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τα μνημεία της Μεσσηνίας και το μέλλον τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στάθηκε θετικά στις προτάσεις που της κατέθεσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης οικοδομικών έργων. Επιπλέον, όπως με ενημέρωσε η υπουργός, η σύνταξη των μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία από πλευράς ΥΠΠΟΑ για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των πολιτιστικών διαδρομών που αφορούν μνημεία της Μεσσηνίας, φέρνοντας πιο κοντά την απολύτως αναγκαία αποκατάσταση των Κάστρων Μεθώνης και Κορώνης, αλλά και την ανάδειξη των θολωτών τάφων του νομού μας. Ελπίζω σύντομα να έχουμε να προτείνουμε νέες πολιτιστικές διαδρομές στο υπουργείο, που θα ενισχύσουν την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας στους επισκέπτες μας» δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


NEWSLETTER