Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 20:31

Αναφορά Χαρίτση για Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης

Γράφτηκε από την
Αναφορά Χαρίτση για Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης

 

Κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μεθώνης οι σοβαρές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο - Λύκειο της πόλης.

Οπως αναφέρουν στο ψήφισμα διαμαρτυρίας τους ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων του Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης κι εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής, από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία και τον κίνδυνο μη κάλυψης της διδακτικής ύλης, ειδικά για τους μαθητές που φέτος θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητεί άμεσες απαντήσεις από την υπουργό Παιδείας για την κάλυψη των κενών του διδακτικού προσωπικού, που παράλληλα με την εμμονική επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου  για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, όπως άλλωστε εκφράστηκε από την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού Μεσσηνίας, δημιουργούνται όροι συνολικής υποβάθμισης των σχολικών μονάδων του νομού μας.

 

* Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης κι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, με το ψήφισμά τους, απαιτούν: “Τον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης τουλάχιστον σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως Πληροφορικής, Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας και Αγγλικών, προκειμένου τα παιδιά μας να προλάβουν και να διδαχθούν την ύλη που απαιτείται, ώστε στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς να μην υστερούν από παιδιά άλλων σχολικών μονάδων ενόψει πανελληνίων εξετάσεων και της τράπεζας θεμάτων τόσο του γυμνασίου όσο και του λυκείου. Την ένταξη του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης στις δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον διορισμού νέων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν ίσχυε η μοριοδότηση της δυσπρόσιτης περιοχής και αποχαρακτηρίστηκε αναίτια. Θεωρούμε αυτό ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματός μας. Την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά”.

 

Ψήφισμα γονέων Μεθώνης

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου -Λυκείου Μεθώνης μαζί με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και εκπροσώπους φορέων, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το σχολείο το πρωί της Δευτέρας.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: “Ολοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα έξω από την κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης διαπιστώνουμε ότι: Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μεθώνης μέχρι και σήμερα σε ειδικότητες όπως: Πληροφορικής, Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας, Θρησκευτικών, Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών και Μουσικής δημιουργεί υποβάθμιση του σχολείου μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα παιδιά μας αδυνατούν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εφόδια και να ανταγωνιστούν ισάξια άλλα σχολικά συγκροτήματα. Η μη ένταξη του Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης στις δυσπρόσιτες περιοχές με την επιδότηση των εκπαιδευτικών που θα προσέλθουν με επιπλέον μόρια, αποτελεί μη ελκυστικό το διορισμό τους αποφεύγοντας να διδάξουν στα σχολεία μας που βρίσκονται στη νοτιοδυτικότερη άκρη του Νομού Μεσσηνίας. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μεγάλου αριθμού σχολικών μονάδων, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βάζει σε ταλαιπωρία τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με το δραματικό περιορισμό των διορισμών εκπαιδευτικών και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές δημιουργούνται δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών μας.

Δηλώνουμε: Την πλήρη αντίθεσή μας στην υλοποίηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών μονάδων που έχουν δρομολογηθεί με εισηγήσεις τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Απαιτούμε: Τον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης τουλάχιστον σε κρίσιμες ειδικότητες όπως: Πληροφορικής, Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας και Αγγλικών, προκειμένου τα παιδιά μας να προλάβουν και να διδαχθούν την ύλη που απαιτείται ώστε στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς να μην υστερούν από παιδιά άλλων σχολικών μονάδων ενόψει πανελληνίων εξετάσεων και της τράπεζας θεμάτων τόσο του γυμνασίου όσο και του λυκείου. Την ένταξη του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης στις δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον διορισμού νέων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν ίσχυε η μοριοδότηση της δυσπρόσιτης περιοχής και αποχαρακτηρίστηκε αναίτια. Θεωρούμε αυτό ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματός μας. Την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών και την πρόσληψη εκπαιδευτικού ροσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά”.


NEWSLETTER