Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 18:56

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του αγροτικού ρεύματος

Γράφτηκε από την
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του αγροτικού ρεύματος

 

“Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα «καίνε» την αγροτική παραγωγή”, επισημαίνουν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Μεσσήνιος Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτησή τους στη Βουλή.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαρίτση αναφέρεται: “Μετά το ξέφρενο «ράλι» αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, σειρά παίρνουν τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος που βλέπουν ξανά υπέρογκες αυξήσεις, σε συνέχεια της αύξησης 13% που είχε και πάλι επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση το 2019 και που ουσιαστικά εξαφάνισε τη μείωση ΦΠΑ από 13% σε 6% που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Από εκεί και πέρα, τα πάντα εκτινάσσονται στα ύψη: το κόστος των αγροεφοδίων, το κόστος παραγωγής, το κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και κυρίως των ΤΟΕΒ, που ήδη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης συνυπέγραψε ερώτηση που κατέθεσαν μαζί με τους τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και άλλους 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων”.

Οι 55 βουλευτές παρατηρούν ότι “οι πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από την κυβέρνηση. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ κλείνουν αυτιά και μάτια στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούν να αφουγκραστούν ούτε τα πραγματικά προβλήματα, αλλά αδυνατούν επιπλέον να βγουν και από το «σύμπλεγμα κατωτερότητας» σε κάθε πρόταση που προέρχεται από την αντιπολίτευση, ακόμη κι αν αυτή θα αποτελούσε λύση”. Υπενθυμίζουν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο. Επίσης, από τη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης του αγροτικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης”. Και καταλήγουν πως “αναμένουμε τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης”.


NEWSLETTER