Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 17:08

Συνάντηση Χαρίτση - Αραχωβίτη με στελέχη της Ενωσης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Τα σημαντικά θέματα της σταφίδας και της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” κυριάρχησαν στη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Χαρίτση και Σταύρου Αραχωβίτη με τα στελέχη του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο βουλευτές και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον συντονιστή της Ν.Ε. Μεσσηνίας Γιώργο Μακρή, επισκέφθηκαν τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες της Ενωσης Μεσσηνίας και αφού ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους και στο κατάστημα προϊόντων του συνεταιρισμού ΜU, συζήτησαν με τον πρόεδρο Γιώργο Λαζόγιαννη, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Γιάννη Πάζιο και τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Νίκο Ποδοχωρίτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ενωση, στη δίωρη συζήτηση τέθηκε το μείζον θέμα της σταφίδας που αποτελεί βόμβα για τη χώρα και την περιοχή μας, ενημερώθηκαν για το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε από όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το τεράστιο πρόβλημα με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, την επιδείνωσή του με την υπουργική απόφαση Αποστόλου και την ανάγκη επέκτασης της ζώνης και επικαιροποίησης των προδιαγραφών του με παράλληλη θωράκιση της ονομασίας, την έλλειψη εργατών γης, τα αναγκαία όσο ποτέ αρδευτικά έργα για τη Μεσσηνία, το θέμα των ανατιμήσεων σε όλους τους συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής και διαβίωσης των παραγωγών, την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την ανάγκη συνεταιριστικής και γεωργικής διά βίου εκπαίδευσης, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους αντιμετώπισης, την ανάγκη υιοθέτησης τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας με την αναγκαία αναβάθμιση της δομών διασύνδεσης και την ανάγκη εξεύρεσης εργαλείων στήριξης των συνεταιρισμών.

Οι βουλευτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεσμεύτηκαν για άμεσες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση. Η διοίκηση του συνεταιρισμού τους ευχαριστεί για την επίσκεψη και προσδοκά στις περαιτέρω ενέργειές τους.

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΚΙΚΗ

Οι βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισκέφθηκαν την ίδια μέρα και τις εγκαταστάσεις της Συκικής. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεωργίου με τα μέλη του Δ.Σ. και τον διευθυντή Γιώργο Αγγελόπουλο, τους ξενάγησαν στο φυτώριο και στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού, το οποίο βρισκόταν σε πλήρη παραγωγική εξέλιξη για την τυποποίηση αποξηραμένων σύκων.

Σύμφωνα με τη Συκική, υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του συνεταιρισμού, τη δυναμική που παρουσιάζει με την εξωστρέφεια και την τυποποίηση ολόκληρης της παραγωγής του, τους στόχους για την ανάπτυξη της συκοκαλλιέργειας που μπορεί να επέλθει μέσω της αναδιάρθρωσης και για γενικότερα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια του αποξηραμένου σύκου της Νότιας Πελοποννήσου.

Οι βουλευτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω, αναγνωρίζοντας τη σημασία του προϊόντος, δηλώνοντας τη διάθεσή τους για τη στήριξη της συκοκαλλιέργειας.