Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 08:12

Χαρίτσης για Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων: "Αναγκαία αναβάθμιση, αλλά όχι ερήμην της τοπικής κοινωνίας"

Γράφτηκε από τον
Χαρίτσης για Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων: "Αναγκαία αναβάθμιση, αλλά όχι ερήμην της τοπικής κοινωνίας"

 

“Η αναγκαία αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Καλαμάτας δεν μπορεί να γίνει με σκανδαλώδεις οικονομικούς όρους και ερήμην της τοπικής κοινωνίας” τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης χθες στη Βουλή.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για το αν και κατά πόσο το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας επηρεάζει την υπόθεση αναβάθμισης του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και αν θα επαναλειτουργήσει το πεδίο βολής Σχίζας.

Την επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα σχετικά “με την προκλητική αύξηση του κόστους της συμφωνίας” για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

“Η κυβέρνηση θεωρεί λογικό να υπογράφει εν κρυπτώ μια σκανδαλώδη σύμβαση που θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με 1,85 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που ο μέσος πολίτης και η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς ανατιμήσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει καν την στοιχειώδη συναίσθηση για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά” είπε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα και στα ζητήματα τοπικού χαρακτήρα, τονίζοντας την έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς της Μεσσηνίας και την “εν κρυπτώ διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση για ενδεχόμενες επιπτώσεις, όπως και για την απουσία συγκεκριμένων αντισταθμιστικών ωφελειών προς τους δήμους της Μεσσήνης και της Καλαμάτας που συνορεύουν με τις εγκαταστάσεις του”.

Παράλληλα ζήτησε απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για το “πώς η αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού Κέντρου δεν θα επηρεάσει και δεν θα δυσχεράνει την πρόοδο και την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας”, αλλά και “τι μέλλει γενέσθαι με το πεδίο βολής της νήσου Σχίζας και αν με την λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων υπάρχουν σκέψεις για την επαναλειτουργία του”.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενη στην όντως πραγματική αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης των πιλότων μας, προέβλεπε από το 2018 την ανάπτυξη του Κέντρου Εκπαίδευσης της Καλαμάτας με αγορά σύγχρονων εκπαιδευτικών αεροπλάνων και προσομοιωτών, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας και κυρίως με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες προς την τοπική κοινωνία”.

 

 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 

“Οχι μόνο δεν δεν επηρεαστεί προς το χειρότερο, αλλά με την αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης θα αναβαθμιστεί και το πολιτικό αεροδρόμιο” απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που έκανε λόγο για νέους πύργους ελέγχου και για νέα μηχανήματα. Είπε ότι τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα είναι πιο αθόρυβα και ανέφερε πως θα γίνει συμφωνία με την Πολεμική Αεροπορία, για να μην επηρεάζεται η λειτουργία και ανάπτυξη του πολιτικού αεροδρομίου.

Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα επαναλειτουργίας του πεδίου βολής Σχίζας.

Τέλος, είπε ότι πέρα από την ενημέρωση που είχε κάνει σε βουλευτές της Μεσσηνίας στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, ενημέρωσε και τον δήμαρχο Καλαμάτας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας που τον ενόχλησαν για το πολιτικό αεροδρόμιο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER