Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 11:22

Ερώτηση Χαρίτση για τις ζημιές στη Μαραθούπολη

Ερώτηση Χαρίτση για τις ζημιές στη Μαραθούπολη

“Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων αλιέων του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης”, επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συνυπογραφή του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και άλλων 15 βουλευτών του κόμματος.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στο υπό κατασκευή αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι “οι ζημιές που προκλήθηκαν στον λιμένα θα επιφέρουν ενδεχομένως νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου για την περιοχή, αφού από το 2019 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ενέταξε στο ΕΣΠΑ, μόλις την άνοιξη του 2021 ξεκίνησε να υλοποιείται και με πολλές διακοπές, λόγω προβλημάτων και τροποποιήσεων στις αρχικές μελέτες.

Ως επιστέγασμα αυτών, οι ζημιές στις υποδομές του λιμένα λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλιέων όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής του, με αποτέλεσμα οι συνεχόμενες καθυστερήσεις πλέον της υλοποίησής του να επιφέρουν νέα πλήγματα στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων της Τριφυλίας, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου”.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής ρωτά τον υπουργό:

1. Ποια είναι η επίσημη τελική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις λιμενικές υποδομές τού υπό κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης από την πρόσφατη κακοκαιρία και ποιο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασής τους;

2. Οι πρόσθετες εργασίες που ενδεχομένως να χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου;

3. Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου;

4. Προτίθεστε να διαθέσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άμεσα πληττόμενους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί όλο αυτό το διάστημα με επιπλέον έξοδα μετακίνησης και ελλιμενισμού στον λιμένα της Πύλου;”.