Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 20:46

Χαρίτσης: “Να μην παγιωθεί ο απαράδεκτος θεσμός των τριμηνιτών εκπαιδευτικών”

 

 

“Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών λειτουργεί σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και επηρεάζει την ποιότητα της μόρφωσης των μαθητών”.

Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και 52 ακόμη βουλευτές του κόμματος, ζητώντας να μην παγιωθεί η συγκεκριμένη τακτική.

Στην ερώτησή τους προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως “οι συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας αναπληρωτών θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ως μέτρο έκτακτης ανάγκης και περιορισμένης χρονικής ισχύος λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με τροπολογία και παράτεινε τη σχετική ρύθμιση, επιχειρώντας να παγιώσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών”.

Επίσης, οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει τα λειτουργικά κενά και τις πραγματικές ανάγκες με “τρόπο φθηνό και επικοινωνιακό, αδιαφορώντας για τις αυξημένες μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών”. Όπως αναφέρουν, “ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου είναι ότι ενώ οι τριμηνίτες ανήκουν στη γενική εκπαίδευση, καλούνται να καλύψουν ακόμα και κενά στην ειδική αγωγή!”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει ποιο θα είναι το μέλλον του θεσμού και αν σκοπεύει να μονιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Επίσης, ρωτούν πότε πρόκειται να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά, όπως και γιατί δεν προσλαμβάνονται αναπληρωτές για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.