Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 08:30

Μείωση του φόρου στα καύσιμα ζητεί ο Χαρίτσης

Μείωση του φόρου στα καύσιμα ζητεί ο Χαρίτσης

“Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της βενζίνης στη χώρα” επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρατηρεί πως “η τιμή των υγρών καυσίμων σταθεροποιείται σε ιστορικό υψηλό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και την υψηλότερη τιμή που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2012”.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει ότι “η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων συμπαρασύρει το σύνολο των μεταφορών και τη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες, όπου οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Υπενθυμίζει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Σεπτέμβριο είχε καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των υγρών καυσίμων” και παρατηρεί: “Η τροπολογία επανακατατέθηκε χθες, η κυβέρνηση όμως την απέρριψε εκ νέου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα απλά παρακολουθεί ως θεατής την εξέλιξη του φαινομένου και αρνείται να προχωρήσει σε μέτρα για τη γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών και την αναχαίτιση των ανατιμήσεων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές”.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “το κύμα ακρίβειας θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και η μέση τιμή της βενζίνης εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά”, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αναγκαία ελάφρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων”, καθώς και “αν θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης - θέρμανσης, αλλά και το φωτιστικό πετρέλαιο”.