Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 20:12

Παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων ζητεί ο Χαρίτσης

 

“Οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε ιστορικό υψηλό και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είναι η πιο υψηλή στην Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το πολιτικό του γραφείο, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “η τιμή της βενζίνης εκτοξεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε ιστορικό υψηλό (1,876 ευρώ το λίτρο στις 16/2/2022), ξεπερνώντας ακόμα και το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα τον Αύγουστο του 2012 (1,838 ευρώ το λίτρο)”.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρατηρώντας ότι “η Ν.Δ. αρνήθηκε δύο φορές να υπερψηφίσει την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και στο φωτιστικό πετρέλαιο, στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “19 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε μέτρα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης”.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,2% για τον Ιανουάριο 2022, οι σταθερά υψηλές τιμές στα υγρά καύσιμα, οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα εκρηκτικό πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις” και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

Τέλος, απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού για τις διεθνείς αυξήσεις σε ενέργεια και πετρέλαιο, ο βουλευτής είπε πως “παρατηρούνται όντως διεθνώς αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, δυστυχώς η Ελλάδα όμως καταλαμβάνει την 1η θέση στην ΕΕ για τη χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας και την 4η στη βενζίνη” και κατέληξε: “Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή”.