Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 08:30

Χαρίτσης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας: "Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με τις υποδομές του παρελθόντος” (βίντεο)

Χαρίτσης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας: "Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με τις υποδομές του παρελθόντος” (βίντεο)

 

“Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον, σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο των επόμενων δεκαετιών με τις υποδομές του παρελθόντος”, σημείωσε χθες σε επίσκεψή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Και τόνισε πως “πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να υπάρξουν επενδύσεις, το αεροδρόμιο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής”.

Ο κ. Χαρίτσης που ενημερώθηκε από τον αερολιμενάρχη Κωνσταντίνο Τσιώρο για όλα τα προβλήματα, επικοινώνησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή κι επεσήμανε ότι “ένα αεροδρόμιο που είναι ταχέως αναπτυσσόμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια, θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για ολόκληρη την περιοχή μας”. Υπενθύμισε πως ένα χρόνο πριν είχε επισκεφθεί ξανά το αεροδρόμιο και είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, αλλά οι ντροπιαστικές εικόνες παραμένουν.

Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση με τον αερολιμενάρχη, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν και υπενθύμισε: “Πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόμασταν και πάλι εδώ για να συζητήσουμε με τον προκάτοχο του κ. Τσιώρου, τον κ. Μανδηλάρη, που είχε μια μακρά και πολύ πετυχημένη θητεία και τότε είχα πει ότι δεν μπορούμε να πάμε στο 2030 με τις υποδομές του αεροδρομίου του 1990”. Παρατήρησε ότι “δυστυχώς, ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια και σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν πέρυσι, με υποδομές που έχουν απαξιωθεί ακόμα περισσότερο, με τεράστια προβλήματα και με εικόνες ντροπιαστικές για την περιοχή μας, δεδομένου μάλιστα ότι ξεκίνησε η τουριστική σεζόν και έχουμε ήδη τις πρώτες αφίξεις τουριστών. Τότε είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή και του είχα ζητήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία έργα υποδομών για το αεροδρόμιό μας”. Επεσήμανε πως “σήμερα αναγκάζομαι να επανέλθω με νέα ερώτηση που καταθέτω αυτές τις μέρες, ώστε να δούμε πού βρισκόμαστε, γιατί δεν έχουν προχωρήσει όλες οι αντίστοιχες ενέργειες τον τελευταίο χρόνο και πώς -γιατί πάντα θετικά θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα- θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να σταματήσει αυτή η τριτοκοσμική εικόνα να υπάρχει στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Ενα αεροδρόμιο που είναι ταχέως αναπτυσσόμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια και θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για ολόκληρη την περιοχή μας”.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι “επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό, του έθεσα τα ζητήματα και σε σχέση με τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο στέγαστρο, στις τουαλέτες, στον κλιματισμό. Πολύ βασικές λειτουργίες που αυτή τη στιγμή δεν περιποιούν τιμή στην κατάσταση που βρίσκονται για το αεροδρόμιό μας, αλλά και για τις συνολικότερες επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσουν για αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο”. Ακόμα, δήλωσε ότι με τον αερολιμενάρχη συζήτησε “και το ζήτημα του προσωπικού, το οποίο επίσης θα θέσω και κοινοβουλευτικά, γιατί ήδη είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, ενώ φέτος θα έχουμε και συνταξιοδοτήσεις. Αρα, είναι ένα ζήτημα που πρέπει εγκαίρως να το δούμε και να το δει και το αρμόδιο υπουργείο, για να μη βρεθούμε με ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού μετά από λίγους μήνες”.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του συμπέρανε πως “έχουμε ένα αεροδρόμιο που είναι το βασικό περιουσιακό στοιχείο της περιοχής μας για την τουριστική ανάπτυξη και γενικά για την οικονομία της περιοχής. Ενα περιουσιακό στοιχείο που αν δεν το προσέξεις, αν δεν το φροντίσεις και αν το απαξιώσεις, τελικά υπονομεύεις κάθε αναπτυξιακή προοπτική συνολικά για την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και όλη την Περιφέρεια. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για περιφερειακό αεροδρόμιο που καλύπτει όλη την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και κοινοβουλευτικά να θέτουμε τα ζητήματα, ώστε να προχωρήσει η αναβάθμιση το συντομότερο δυνατό”.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Απαντώντας σε ερώτησή μας, διευκρίνισε ότι “οι παρεμβάσεις χωρίζονται σε δύο κλίμακες χρονικά. Πρώτα απ’ όλα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες. Κι εδώ υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν. Δε μιλάμε άλλωστε για παρεμβάσεις εκατομμυρίων, μιλάμε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η εικόνα του αεροδρομίου, να μην είναι αυτές οι ντροπιαστικές εικόνες που αντικρίσαμε τις προηγούμενες ημέρες και για να μπορέσουν να καλυφθούν πολύ βασικές λειτουργίες, για τον κλιματισμό, το στέγαστρο, τις τουαλέτες”. Επεσήμανε πως “αυτό μπορεί να προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσει. Και αυτή είναι και η εικόνα που αποκόμισα και από τη μεριά του υπουργείου, ότι θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εμείς θα παρέμβουμε και κοινοβουλευτικά γι’ αυτό, για να πιέσουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα το παρακολουθούμε για να προχωρήσει”. Παρατήρησε, ακόμα, ότι “από κει και πέρα είναι τα ζητήματα που είχαμε θέσει και πέρυσι, που έχουν να κάνουν με τη συνολική επενδυτική στρατηγική που υπάρχει για την αναβάθμιση του αεροδρομίου. Είναι ζητήματα που πρέπει να ιδωθούν και στο πλαίσιο της διαδικασίας της παραχώρησης που, όπως ενημερώθηκα, προχωράει”.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης είπε ότι “είναι και ζητήματα -το έθεσε και ο κ. αερολιμενάρχης στη συνάντηση- που έχουν να κάνουν και με τη συνεργασία και με το στρατιωτικό αεροδρόμιο” και τόνισε: “Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, έχουμε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που θα έχει αυξημένο φόρτο τα επόμενα χρόνια. Επ’ ουδενί δεν μπορεί αυτός ο αυξημένος φόρτος να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και την ανάγκη ανάπτυξης και του πολιτικού αεροδρομίου. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες προδιαγραφές που μπαίνουν και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, ώστε και το πολιτικό να μπορέσει να ακολουθήσει και να μη μείνει πίσω. Αυτό, όμως, είναι το δεύτερο επίπεδο. Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η εικόνα του αεροδρομίου, μιας και ξεκίνησαν οι πτήσεις κι έχουμε τους πρώτους τουρίστες και φιλοδοξούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την περσινή”.

Γ.Σ.