Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 19:19

Κριτική Χαρίτση στην κυβέρνηση στη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο

Γράφτηκε από την
Κριτική Χαρίτση στην κυβέρνηση στη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο

“Ο στρατηγικός στόχος για δίκαιη πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση που βλέπει την κλιματική κρίση ως ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπίας”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή, κατά την συζήτηση για τον κλιματικό νόμο.

Σημείωσε ότι “ο στρατηγικός στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε «παραξενιά» κάποιων ευαίσθητων, είναι όρος επιβίωσης. Ειδικά στη χώρα μας, η

μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση συνδέεται άρρηκτα με τη μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση. Η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, συναρτάται απόλυτα με το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης, δηλαδή σε ένα παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα”.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “το νομοσχέδιο δεν περιέχει τίποτα το ουσιαστικό για την δίκαιη μετάβαση των κοινωνικών ομάδων, των κλάδων και των περιοχών που θα θιγούν ασύμμετρα από την κλιματική μετάβαση και δεν ενσωματώνει κανένα συμπέρασμα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, εμμένοντας στην αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ”.

Υπογράμμισε πως “στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν γίνεται καμία αναφορά για μέτρα ενσωμάτωσης της κλιματικής διάστασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία”, αντιπαραβάλλοντας ότι “θα έπρεπε πρωτίστως να συνδέεται με κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας και να διατρέχει κάθε αναπτυξιακή παρέμβαση’’. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη “να υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη, με ουσιαστική αξιοποίηση και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν το 50% της νέας ανάπτυξης των ΑΠΕ και να προβλέπεται ένα δεσμευτικό ελάχιστο ποσοστό δημοσίων δαπανών που οφείλουν να προορίζονται ετησίως για επενδύσεις απανθρακοποίησης της οικονομίας”.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “η πράσινη μετάβαση απαιτεί δημόσιες πολιτικές και συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μία κυβέρνηση με αλλεργία στην ρύθμιση και

στον δημόσιο σχεδιασμό, που ξεπούλησε την ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, κατάργησε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και κρατάει ακόμα στο συρτάρι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019”.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως “το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν συνδέεται μόνο με την έξοδο της χώρας από τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά με την ίδια την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο, βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας”.


NEWSLETTER