Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 22:20

Χαρίτσης: “Λουκέτα σε αρτοποιεία από την «ακρίβεια Μητσοτάκη»”

Γράφτηκε από την

“Το ψωμί… ψωμάκι! - Η «ακρίβεια Μητσοτάκη» περιορίζει την κατανάλωση και φέρνει λουκέτα στα αρτοποιεία”, επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με πρωτοβουλία των τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή Χάρη Μαμουλάκη.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι “οι εκρηκτικές αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας, θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιίας, που απαριθμεί περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου αρτοποιεία με 144.000 εργαζόμενους (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), με τα πρώτα 210 λουκέτα να είναι γεγονός, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Αιτία για αυτό το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών που περιορίζει τις δαπάνες ακόμη και στην κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, οι ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας που αγγίζουν το 207% για το φυσικό αέριο και το 240% για την ηλεκτρική ενέργεια και ο διπλασιασμός σχεδόν των τιμών των πρώτων υλών (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας)”.

Οι βουλευτές καυτηριάζουν το ότι οι “αυξημένες επιδοτήσεις για τα αρτοποιεία που εξαγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας από τον Απρίλιο του 2022, παραμένουν χωρίς αντίκρισμα, αφού ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση! Την ίδια όμως στιγμή, νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ και ευνοούν εμφανώς τις μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμόζονται χωρίς καθυστερήσεις”.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με το αν προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ο κλάδος της αρτοποιίας, του ψωμιού
από 13% σε 6% και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και ποια ουσιαστικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου, από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας. Ζητούν, επίσης, ενημέρωση για το ποσό που έχει πραγματικά εκταμιευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των αρτοποιείων, για το αν σκοπεύουν να αυξήσουν τις
επιδοτήσεις των λογαριασμών αρτοποιείων, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου. Τέλος, ζητούν να πληροφορηθούν πόσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και αντίστοιχα πόσες έκαναν έναρξη εργασιών, αλλά και πόσες θέσεις εργασίας απωλέσθηκαν λόγω της διακοπής εργασιών την περίοδο από 1/1/2021 έως 14/11/2022.