Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 22:03

Παρέμβαση Χαρίτση για τον προϋπολογισμό

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Χαρίτση για τον προϋπολογισμό

 

“Ο προϋπολογισμός για το 2023 επιβεβαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην ίδια αποτυχημένη, αντικοινωνική πολιτική”, σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην 2η Επιτροπή της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Τόνισε πως “το σχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε μπροστά μας αγνοεί τις ζοφερές συνθήκες που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία” και πρόσθεσε: “Ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων έφτανε έως και το 40%. Σύμφωνα με την Eurostat, έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ακριβότερη τιμή βενζίνης, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην χώρα μας, είναι το 2ο χαμηλότερο στους 27. Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά την βενζίνη από τον Γερμανό, την στιγμή που ο μέσος μισθός είναι 3,5 και 4 φορές χαμηλότερος”.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “ο προϋπολογισμός για το 2023 δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, πέρα από πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό, κυρίως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα πάνε στην τσέπη των καρτέλ”.

Σχολίασε, επίσης, ότι “πάει πολύ, κύριοι της κυβέρνησης, να θριαμβολογείτε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός, εκτός μνημονιακής επιτήρησης. Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δρομολόγησε και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Η προσπάθειά σας να καρπωθείτε την ιστορική επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητη. Αυτό που ακούγεται όλο και πιο έντονα από την ελληνική κοινωνία είναι ένα ‘ως εδώ΄”.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι “όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει την ώρα της πολιτικής ετυμηγορίας, οι εκλογές θα γίνουν σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα και ο

κορμός μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης, που θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης με όρους προστασίας την κοινωνικής πλειοψηφίας”.


NEWSLETTER