Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 19:33

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Πετράκο για τα προβλήματα

Γράφτηκε από την
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Πετράκο για τα προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και δυσκολίες -γραφειοκρατικού χαρακτήρα- στην προμήθεια καθημερινών αναλώσιμων, αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τα παραπάνω μετέφεραν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο στο βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη -μαζί με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του βουλευτή, ο Θ. Πετράκος "ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, τη γραμματέα και τον ταμία του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας και την γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα τόνισαν την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ακόμη και την υποβάθμιση της διατροφής των ασθενών λόγω της σοβαρής μείωσης των δαπανών για την υγεία".

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, ειδικότερα, ότι οι εκπρόσωποι των συλλόγων επισήμαναν "υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, πάνω από 35% ελλείψεις στις οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού, ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και δυσκαμψία στην προμήθεια υλικών μικρού κόστους που όμως είναι απαραίτητα για την λειτουργία μηχανημάτων".

Προσέθεσαν, παράλληλα, ότι "η γραφειοκρατία έχει πολλαπλασιαστεί", καθώς και ότι "οι ώρες εργασίας των γιατρών πολλές φορές ξεπερνούν τις 100 ώρες την εβδομάδα όταν ο νόμος προβλέπει ως ανώτερο όριο τις 48".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγινε επίσης αναφορά σε "μεγάλη αύξηση των περιστατικών επιδείνωσης της υγείας ασθενών λόγω μη λήψης των φαρμάκων που προβλέπονται επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν", αλλά και σε "σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη του νοσοκομείου καθώς είναι ''ξέφραγο αμπέλι'' με συνέπεια να παρατηρούνται φθορές, κλοπές, ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού".

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι πρόβλημα "υπάρχει και στη διακομιδή των ασθενών, καθώς οι δύο σύγχρονες μονάδες που υπήρχαν βρίσκονται στο συνεργείο με βλάβη από τον περασμένο Ιούνιο". Επισημάνθηκε επίσης ότι "στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν τηρείται κανένας κανονισμός ασφάλειας της ισχύουσας νομοθεσίας".

Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν επίσης στο βουλευτή -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του- ως "επικίνδυνη την κατάσταση από πλευράς στελέχωσης και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης σε ελλείψεις όσον αφορά τους αναισθησιολόγους, την έλλειψη γαστρεντερολόγου και τις ελλείψεις σε παιδίατρους αλλά και την οριακή λειτουργία της ΜΕΘ. Ιδιαίτερα οι αναισθησιολόγοι από τον Ιούλιο δεν μπορούν, για λόγους ασφαλείας, να παρέχουν υπηρεσίες με αποτέλεσμα τα τακτικά χειρουργεία να αναβάλονται. Η έλλειψη γαστρεντερολόγου αναγκάζει τους ασθενείς να καλούν ιδιώτες γιατρούς και να επιβαρύνονται σημαντικά ποσά. Οι θέσεις του γαστρεντερολόγου και του παιδίατρου, παρόλο που προκηρύσσονται για πρόσληψη επικουρικού γιατρού κάθε χρόνο, δεν καλύπτονται επειδή ο μισθός του επικουρικού γιατρού είναι πολύ χαμηλός. Δυστυχώς για όλους τους νέους γιατρούς πρώτη προτεραιότητα είναι η φυγή στο εξωτερικό. Ολα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την δυσκολία κατάρτισης προγράμματος λειτουργίας του νοσοκομείου, την οφειλή μεγάλου αριθμού ρεπό στους εργαζόμενους, μη χορήγηση κανονικών αδειών και φυσικά την εξουθένωση του προσωπικού".

 

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πετράκος -καταλήγει η ανακοίνωση- δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να δοθεί λύση στα μείζονα  προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Παράλληλα, δήλωσε ότι "οι μνημονιακές πολιτικές έχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα και ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να απαξιώνει τις δημόσιες δομές υγείας, όπως π.χ. το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στη συνέχεια να τα κλείσει ή να τα υποβαθμίσει σε κέντρα υγείας.  Επίσης ανέφερε ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση υπάρχει εκτός ΕΣΠΑ έχει περικοπεί δραστικά. Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την υγεία και πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και να σταματήσει η επικοινωνιακή πολιτική για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών θέσεων με επικουρικούς - συμβασιούχους γιατρούς. Τέλος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους απεργιακούς αγώνες που ξεκινάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στους συντονισμένους μαζικούς ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής της".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER