Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 18:36

Ο Χαρίτσης μαζί με τον Τσίπρα στον Στουρνάρα

Γράφτηκε από την

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, ήταν μεταξύ των στελεχών του κόμματος που συνόδευσαν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι    εξέφρασε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια και ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επεσήμανε πως “όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια” κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη”.

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι “οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ εκτίμησε πως “είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “μία προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία. Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη”.