Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 17:10

Ο Χαρίτσης για τον έλεγχο εισαγωγής πατάτας

Γράφτηκε από την
Ο Χαρίτσης για τον έλεγχο εισαγωγής πατάτας

“Οι αθρόες εισαγωγές και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» θέτουν σε κίνδυνο την φετινή παραγωγή πατάτας”, σημειώνει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, για τους κινδύνους διάθεσης της παραγωγής της μεσσηνιακής πρώιμης πατάτας, ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν άλλοι 37 βουλευτές, ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρεί ότι “…σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι εισαγωγές πατάτας, κυρίως Αιγύπτου, παρουσίασαν αύξηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς κατά 24,7% με εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Το φαινόμενο αυτό των αθρόων εισαγωγών παρατηρείται και φέτος όπου οι Αιγυπτιακές πατάτες κατακλύζουν πάλι την αγορά, την ίδια εποχή μάλιστα που ξεκινά η διάθεση της πρώιμης (ανοιξιάτικης) μεσσηνιακής πατάτας, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες αγροτικών συλλόγων από όλη την χώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις στα ράφια δεν αναγράφεται καν η χώρα προέλευσης (Αιγύπτου), με αποτέλεσμα να εμπαίζονται οι καταναλωτές και να ενισχύεται η αισχροκέρδεια”.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι “...το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» του προϊόντος και της αισχροκέρδειας συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς, ώστε να διενεργούν ελέγχους στις κεντρικές λαχαναγορές και τα σημεία πώλησης. Το γεγονός αυτό αποβαίνει σε βάρος των
αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Ελλάδα ποιοτική, ασφαλή και πιστοποιημένη παραγωγή, με συνέπεια βεβαίως μεγαλύτερο κόστος”.
Ο Αλ. Χαρίτσης ζητεί απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς στα ακόλουθα ερωτήματα:
“1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε η φετινή εγχώρια παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής; 2. Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθενται να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση
των παράνομων ελληνοποιήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος σε σχέση με τα εισαγόμενα; 3. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας, με ποια αποτελέσματα και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;”.

 


NEWSLETTER