Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 22:43

Ομιλία Χαρίτση στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Γράφτηκε από την
Ομιλία Χαρίτση στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

“Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών δείχνει που οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου - σκούπα του ΥΠΕΝ.

Παρατήρησε πως “από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά ανερυθρίαστα ψέματα για την τηλεδιοίκηση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού” και πρόσθεσε: “Αν η κυβέρνηση είχε την παραμικρή διάθεση να συναισθανθεί τις συνέπειες των επιλογών της, δεν θα συζητούσαμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πιο κρίσιμου δημόσιου αγαθού, του νερού”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων πόρων και κοινωνικών αγαθών μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τους πολίτες και απαξίωση των υποδομών” και συνέχισε: “Το είδαμε και στο ρεύμα, όπου το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων οδήγησε σε εκτόξευση των τιμολογίων και πλήρη απορρύθμιση της αγοράς. Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχαμε ανάκτηση της ιδιοκτησίας των δικτύων ύδρευσης από τις δημοτικές αρχές σε τουλάχιστον 180 πόλεις 35 χωρών. Χαρακτηριστικά στην Ευρώπη είναι τα παραδείγματα του Βερολίνου και του
Παρισιού”.

Υπογράμμισε ότι “οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της κομματικής αντιπαράθεσης”, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το πλήθος αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς και την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη”.

Ο μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στην πολιτική της πλήρους απορρύθμισης, της χαλάρωσης των κανόνων δικαίου, της αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων. και το κάνει αυτό την στιγμή που η χώρα μας πενθεί για μία τραγωδία, η οποία στον πυρήνα της αναδεικνύει το που μας οδηγεί η διάλυση των δημόσιων πολιτικών”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι “η ελληνική κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή. Για σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και ισχυρές δημόσιες πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας μας. Όποτε και να γίνουν τελικά οι εκλογές, αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, που θα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της: να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με την κοινωνία”.


NEWSLETTER