Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 20:04

Δήλωση Χαρίτση για την αύξηση των ανισοτήτων

Γράφτηκε από την

 

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω φτωχοποίηση”, τονίζει σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Η κοινωνία φτωχοποιείται καθημερινά και οι ανισότητες οξύνονται, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας: το 87,8% μείωσε δραστικά την θέρμανση της κατοικίας του, το 57% το καθημερινό μαγείρεμα, το 77,3% τις μετακινήσεις με ΙΧ, το 55,6% την αγορά τροφίμων και το 65,10% τα είδη πρώ­της ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι 4 στους 10 καταναλώνουν κρέας μόλις 1 φορά την εβδομάδα. Το 40% αναγκάστηκε να μειώσει ακόμη και το μπάνιο. Ενώ 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα-παρωδία, όπως το market pass. Τα απανωτά «καλάθια του νοικοκυριού», που απορρίπτονται από το 83% των καταναλωτών, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την κρίση, αλλά εντείνουν τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών παραγωγών και επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, η ανεπαρκής, προεκλογική αύξηση του βασικού μισθού έχει ήδη εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό”.

Καταλήγοντας, παρατηρεί πως “όσο η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την πορεία της χώρας, οι πολίτες βλέπουν την ζωή τους να χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Η πολιτική αλλαγή είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και ανάταξης της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης”.