Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 13:18

Επίθεση Χαρίτση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Γράφτηκε από την
Επίθεση Χαρίτση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

 

“Τα όποια μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια έχουν αποτύχει. Ανακυκλώνουν την κρίση, δημιουργούν υπερκέρδη για τους λίγους και ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών”, δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm 97.8”.

Παρατήρησε ότι “η αύξηση των τιμών συνεχίζεται σε πολύ βασικά είδη διαβίωσης των πολιτών. Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 15% και για τον Μάρτιο. Εδώ και μήνες είμαστε στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε απόλυτες τιμές καυσίμων, ενώ στην ενέργεια το κόστος παραμένει πολύ υψηλό, παρότι οι διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “σύμφωνα με την Eurostat είχαμε μείωση του εισοδήματος πάνω από 13% την περίοδο 2019-2021. Και το χαμηλότερο ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη των 27, μετά την Σλοβακία και τη Βουλγαρία”.

Σημείωσε ότι “για να είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δίκαιο και βιώσιμο χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το 31,8% των επενδύσεων το 2022 αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές και το 27,4 % νέες μετοχές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τα ποσοστά των νέων και κυρίως των παραγωγικών επενδύσεων είναι πολύ χαμηλά”.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως “είναι κρίσιμο οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις να αξιοποιηθούν για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Δυστυχώς, περισσότερα από 9 στα 10 δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν συμβασιοποιηθεί, προορίζονται για λίγους μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Απουσιάζουν οι μεσαίες παραγωγικές μονάδες, απουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.


NEWSLETTER