Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 16:50

Μαριλένα Γυφτέα: “Η Ελλάδα έχει ανάγκη ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική”

Μαριλένα Γυφτέα: “Η Ελλάδα έχει ανάγκη ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική”

“Θεωρώ ότι η Ελλάδα πια έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική, άρα ένας υποψήφιος που έχει κάνει μια πορεία πριν ασχοληθεί με τα κοινά, που έχει πάρει ρίσκα και δεν θεωρεί τη στασιμότητα ως μεγάλη αρετή, θα φέρει και την αλλαγή που όλοι ευχόμαστε”.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μαριλένα Γυφτέα.

Αναφερόμενη στη Μεσσηνία υπογράμμισε: “Είμαι αισιόδοξη για την αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας θα αναγκάσουμε όχι μόνο την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να στρέψουν το βλέμμα τους στα οικονομικά μας επιτεύγματα”.

Υπάρχει πραγματικά χώρος δράσης για τους νέους ανθρώπους στην πολιτική ή επικαλούνται όλοι προσχηματικά την ανανέωση και τελικώς επιλέγουν τους παλιούς; 

Η ανανέωση της πολιτικής ζωής δεν είναι θέμα μόνο ηλικιακό. Είναι ξεκάθαρα πολιτικό και έχει άμεση σχέση με την ικανότητα «ανάγνωσης» των σύγχρονων αναγκών. Για παράδειγμα, η πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη υπηρέτησε πραγματικά τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών κάθε ηλικίας δίνοντας ταυτόχρονα στους νέους τα «ψηφιακά όπλα» που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατεστημένης γραφειοκρατίας. Στον αντίποδα, οι φωνές κατά της αξιολόγησης, ακόμα και αν εκφράζονται από νέους, παραμένουν «παλιακές».

Η πολιτική ωστόσο δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο συγκεκριμένων ηλικιών. Σε μια δημοκρατία, είναι τουλάχιστον χρήσιμο οι πολίτες να είναι ενεργοί από τα μαθητικά τους χρόνια και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή αρχικά του σχολείου και στην συνέχεια της ευρύτερης κοινωνίας. Η συμμετοχή στα κοινά ανοίγει πολιτικούς δρόμους και σε οπλίζει με υπομονή και επιμονή για να αντιμετωπίσεις ακόμα και όσους επικαλούνται απλώς την ανανέωση για να εδραιώσουν τη θέση τους. Προσωπικά λοιπόν δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ενεργή πολίτης για τόπο μου αλλά και τη χώρα μου. 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα οι γυναίκες απλώς συμπληρώνουν τα κατά βάση ανδροκρατούμενα ψηφοδέλτια. Ένα σχόλιο σας. 

Πράγματι στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν όχι μόνο την πολιτική αλλά συνολικά την δημόσια σφαίρα ως προνομιούχο πεδίο για τον ανδρικό πληθυσμό. Μια ματιά στους ομιλητές πολλών συνεδρίων ή στα πάνελ εκδηλώσεων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Οι γυναίκες είμαστε «καταδικασμένες» να σπάσουμε μόνες μας την «γυάλινη οροφή», τις στερεότυπες αυτές αντιλήψεις που κυριαρχούν ακόμα.. και θα τις σπάσουμε μόνο αν συμμετέχουμε ενεργά και δυναμικά στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή. Από εκεί και πέρα προφανώς δεν αρκεί η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια για να αλλάξει η κατεστημένη ανδροκρατούμενη ψήφος. Χρειάζεται πρώτα από όλα εμείς οι γυναίκες να εμπιστευτούμε τις γυναίκες υποψήφιες, να τις στηρίζουμε στις θέσεις ευθύνης, στους συλλόγους, στην αυτοδιοίκηση, στις εθνικές εκλογές, κτλ, ώστε να υπάρχει πραγματική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Είσαι νέα, γυναίκα, επιστήμονας, εθελόντρια αλλά και επιχειρηματίας. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να εκλέξει ανθρώπους από τη βάση της κοινωνίας της, χωρίς να δαιμονοποιήσει παράγοντες όπως το «επιχειρείν»;  

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναγνώριση της επιχειρηματικότητας ως παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε κάθε χρόνο τα στοιχεία για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στην Μεσσηνία. Η επιχειρηματική δράση μεταξύ άλλων δίνει εισοδηματικό διέξοδο σε χιλιάδες νέους Μεσσήνιους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο διορισμός στο Δημόσιο δεν είναι μονόδρομος, ούτε λύση. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι για τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας είναι αναγκαίες οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχουν μεταμφιεστεί σε «αγωνιστές κατά της κερδοσκοπίας». Γι’ αυτό ακούμε ολοένα και συχνότερα από όσους διαφωνούσαν στο παρελθόν με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, να δηλώνουν τώρα ότι δεν είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά υπέρ της λειτουργίας μόνο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν την επιχειρηματική δράση, δαιμονοποιώντας το κέρδος. Φυσικά επιβάλλεται και η Πολιτεία και οι φορείς της να προσεγγίσουν και εκπαιδευτικά την έννοια της επιχειρηματικότητας, με στόχο την καθοδήγηση -ειδικά των νέων- σε επαγγέλματα μη κορεσμένα και με προοπτικές οικονομικής ανέλιξης. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πια έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική, άρα ένας υποψήφιος που έχει κάνει μια πορεία πριν ασχοληθεί με τα κοινά, που έχει πάρει ρίσκα και δεν θεωρεί τη στασιμότητα ως μεγάλη αρετή, θα φέρει και την αλλαγή που όλοι ευχόμαστε.  

Ας μείνουμε για λίγο μόνο στη Μεσσηνία. Θα αξιοποιηθούν επιτέλους οι πλούσιοι παραγωγικοί πόροι του νομού; 

Είμαι αισιόδοξη για την αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας θα αναγκάσουμε όχι μόνο την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να στρέψουν το βλέμμα τους στα οικονομικά μας επιτεύγματα. Την τετραετία που μας πέρασε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε τις βάσεις για να εκσυγχρονιστούν βασικές υποδομές της Μεσσηνίας όπως ο Αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», ο δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη και η μαρίνα της Πύλου. Τα τρία αυτά έργα θα ενισχύσουν την οικονομία της Μεσσηνίας την επόμενη τετραετία και εκτός απροόπτου θα έχουμε έναρξη εργασιών και στο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Οι υποδομές αυτές θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο τουριστικό προϊόν του νομού και κατά συνέπεια στη μεγέθυνση της αγοράς των επισκεπτών που καταναλώνουν τυποποιημένα επώνυμα και πιστοποιημένα μεσσηνιακά προϊόντα. Η αγορά των επισκεπτών μπορεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος της τοπικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αρκεί να συνεργαστούμε και οι Μεσσήνιοι και οι Πελοποννήσιοι προς αυτή την κατεύθυνση περιορίζοντας τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αν ζητήσει και ο μέσος Μεσσήνιος καταναλωτής μόνο τοπικά πιστοποιημένα επώνυμα προϊόντα, είμαι βέβαιη ότι η Μεσσηνία θα πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. 

Είναι όλα τόσο ρόδινα; Δεν υπάρχει φτώχεια στη Μεσσηνία; 

Βεβαίως υπάρχουν χαμηλά εισοδήματα και ζητήματα στη Μεσσηνία και ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκαν αποδοτικά οι πόροι του νομού. Άλλωστε, αν ήταν όλα τόσο ρόδινα, δεν θα είχα λόγο να επιλέξω το δρόμο της πολιτικής. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της οικονομίας μέσω της άσκησης οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί σε αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων. Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία καθώς ενδέχεται να βρεθούν πολλοί Μεσσήνιοι χωρίς δουλειά, εξαιτίας των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Γι’αυτό και θεωρώ επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων δομών δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο να αποκτήσουν οι συμπολίτες μας τις δεξιότητες αυτές που απαιτεί η εποχή μας αλλά και το μέλλον.

Είναι σημαντικό βέβαια να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και η προσπάθεια αυτή δεν θα γίνει προφανώς από αιρετούς που δίνουν βαρύτητα σε διορισμούς στο δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας πλήρως για αυτές. Η Μεσσηνία χρειάζεται τις μεγάλες επενδύσεις, αυτές θα δημιουργήσουν άλλωστε τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όλοι εμείς οφείλουμε να τονίζουμε την ανάγκη και να εργαζόμαστε γι αυτή σε κάθε ευκαιρία. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο πιστεύετε θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και το έργο της επόμενης κυβέρνησης η τραγωδία των Τεμπών; 

Καταρχάς, θέλω για ακόμα μια φορά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους φίλους των εκλιπόντων ταξιδιωτών και εργαζομένων. Το σοκ από το δυστύχημα είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο -το ίδιο τρένο χρησιμοποιούσα όταν σπούδαζα- και για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλάμε ακόμα και σήμερα για τις συνέπειες της τραγωδίας. Η κοινωνία όμως έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία. Και στις 21 Μαΐου οι πολίτες καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εγγυάται ότι θα επιταχυνθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αποτροπή τέτοιων θλιβερών γεγονότων στο μέλλον. Πιστεύω ξεκάθαρα -και για αυτό είμαι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας- ότι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να ενδιαφέρονται κυρίως για την νομή της εξουσίας, αδιαφορώντας πλήρως για την μεταρρύθμιση των διοικητικών μηχανισμών του κράτους. 

Το μήνυμα σας στους Μεσσήνιους ψηφοφόρους 

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι εξελίσσονται και μεταλλάσσονται διαρκώς, δεν πρέπει να είναι εγκλωβισμένα σε στεγανά γι’ αυτό και η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα είναι το πιο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε τα πρώτα μεγάλα βήματα που απαιτούνταν για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, αλλά χρειάζεται επειγόντως νέους και δυναμικούς «συνεργάτες» από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ώστε τα επόμενα χρόνια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την εγχώρια οικονομία από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Η Μεσσηνία πρέπει να αλλάξει αλλά αυτό δε μπορεί να συμβεί αν όλοι εμείς παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις από τον καναπέ μας. Με τη ζωή μας και το μέλλον μας δεν παίζουμε και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει άλλος. Ήμουν, είμαι και θα είμαι παρούσα για τον τόπο μου από οποιαδήποτε θέση. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.