Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 08:27

Ομιλία Χαρίτση στη Βουλή: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο”

 

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και απαξιώνει κάθε τι το δημόσιο. Η σύγχρονη προοδευτική αντίληψη μιλάει για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό κράτος, που λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας”.

Αυτά επεσήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

“Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 3 χρόνια για να ρυθμίσει το ίδιο ζήτημα: την επιλογή διοικήσεων στους φορείς του δημοσίου τομέα”, παρατήρησε ο Αλ. Χαρίτσης, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο. Κι εκτίμησε ότι “εδώ υπάρχει ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο ζήτημα: η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί -όσα νομοσχέδια και να φέρει- να θεσμοθετήσει συνθήκες διαφάνειας, αμεροληψίας και αξιοκρατίας στο δημόσιο. Και ο λόγος είναι ένας: δεν πιστεύει σε αυτόν τον στόχο”.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε πως “ανάμεσα στο 2019 και στο 2023 είχαμε πολλές ευκαιρίες να «θαυμάσουμε» την αντίληψη και τις πράξεις της Ν.Δ. για το κράτος, την ανεξαρτησία των θεσμών και τη δημόσια διοίκηση” και σημείωσε: “Ένα από τα πρώτα επεισόδια, ήταν η προκλητική και αλαζονική αλλαγή στα προσόντα του επικεφαλής της ΕΥΠ για να διοριστεί άτομο της -τότε- αρεσκείας του πρωθυπουργού. Εεκείνη η χονδροειδέστατη παρέμβαση στην αξιοκρατική  διαδικασία κατέληξε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια συγκάλυψής του”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “όσο κι αν θέλετε να δείξετε εκσυγχρονιστικό προφίλ, δυστυχώς δεν μπορείτε να ξεφύγετε από παλαιοκομματικές πρακτικές, αυτές ακριβώς που μας οδήγησαν την προηγούμενη δεκαετία σε μια πρωτοφανή, όχι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική κρίση”. Και υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Δεξιάς, συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο. Οπως ακριβώς κάνετε και στην οικονομία. Δημιουργείτε όλες εκείνες τις συνθήκες για αποδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης και απόλυτη εξάρτηση από την πολιτική εξουσία, που οδηγεί τελικά σε πλήρη υποταγή σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα”.

Σχολίασε ότι “δεν πρόκειται περί αστοχίας ή διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ιδεολογική και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να απαξιώνει συστηματικά κάθε τι το δημόσιο. Από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα δημόσια αγαθά” και αντιπαρέβαλλε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πιστεύει σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό κράτος”.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι “η σύγχρονη προοδευτική τάση της εποχής μας διεθνώς μιλάει για ένα κράτος - στρατηγό. Ένα κράτος που μεριμνά για την δημιουργία θεσμικής μνήμης στη διοίκηση, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και εγγυάται τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Ένα κράτος που, απέναντι στη λογική της συγκεντροποίησης και καρτελοποίησης της οικονομίας που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, σχεδιάζει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Ένα κράτος που φορολογεί με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις κοινωνικές ανάγκες στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην έρευνα, στην πολιτική προστασία. Ένα κράτος εν τέλει, ισχυρό και αποτελεσματικό, που λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας”.