Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 23:17

Ομιλία Πετράκου στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ  του Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». 

 

Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης:

"ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατανοούμε πραγματικά τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. 

Τους κατανοούμε για την αυτοκριτική τους, την οποία ήρθαν και έκαναν λέγοντας ότι είναι καλοί άνθρωποι κι αυτοί κι ότι δεν είχαν σκοπό να βλάψουν τον ελληνικό λαό.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι κακοί άνθρωποι. Ίσα-ίσα. Όμως, είπαμε και λέμε ότι ο δρόμος που ακολούθησαν έβλαψε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα λέει κι ένας προσωπικός φίλος και συνυπουργός του κ. Βενιζέλου, ο κ. Γιαννίτσης, σε μία μελέτη που έκανε. Λέει ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Το μάρμαρο το πλήρωσαν βαριά τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι. Αυτοί πλήρωσαν. 

Κατανοούμε, λοιπόν, την αυτοκριτική τους. Κατανοούμε, επίσης, γιατί δεν θέλουν να μιλήσουν πια για το νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε γιατί δεν θέλουν να μιλήσουν για το νομοσχέδιο; Σημερινή δημοσκόπηση λέει ότι το 78% του ελληνικού λαού έχει θετική γνώμη για το παρόν νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε και το οποίο έρχεται να ανακουφίσει τον υπερχρεωμένο κόσμο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα. Έρχεται να ανακουφίσει και τα ασφαλιστικά ταμεία και να δώσει έσοδα και στην εφορία. 

Αυτό ήταν και το μένος των δανειστών. Νόμιζαν ότι θα μπορούν να μας πνίξουν. Δεν μπορούν. Τελείωσαν. Η «αριστερή παρένθεση» έχει τελειώσει. Ας μην επιμένουν κάποιοι γι’ αυτά.

Το προηγούμενο νομοσχέδιο έχει υπέρ του το 90% του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό δεν μιλάνε σήμερα καθόλου γι’ αυτό. Το ξεχάσαν το νομοσχέδιο, ξεχάσαν και τις αιτιάσεις για άρθρα, γιατί η Κυβέρνηση αυτή και οι Υπουργοί αυτοί απέδειξαν ότι πραγματικά διαβουλεύονται με τους Βουλευτές στις Επιτροπές -και με τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αν έχουν να προσφέρουν κάτι- αφού το νομοσχέδιο αυτό δεν ήρθε γραμμένο από το εξωτερικό στα αγγλικά και μεταφράστηκε, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αλλάξουν κάτι, να κάνουν μια νομοτεχνική βελτίωση. Το νομοσχέδιο αυτό φτιάχτηκε από τους ίδιους. Φτιάχτηκε από τις υπηρεσίες. 

Επομένως, το Κοινοβούλιο απέκτησε ουσιαστικό ρόλο. Το λέω αυτό, γιατί οι Επιτροπές συνέβαλαν στο νομοσχέδιο και με πολεμική που άσκησαν οι συνάδελφοι -δικαίως ή αδίκως, ό,τι θέλει ας κρατήσει ο καθένας. Άρα, δεν έχουν να πούνε τίποτα, γιατί όλα τα έκλεισε και το άρθρο 24 και το άρθρο 21 και όλα.

Προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι αυτό που έγινε χθες το βράδυ. τους δικαιώνει. Αλήθεια; Το γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «SPIEGEL» έχει σήμερα τον τίτλο: «Σημαντική συμβολική νίκη του Αλέξη Τσίπρα χθες». Και είναι νίκη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό -όσο και να φωνάζει ο κ. Βενιζέλος, όσο και να φωνάζει ο κ. Γεωργιάδης- διότι αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να συνεχίσουν να επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το email Χαρδούβελη και να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Τελειώσαμε με τις προκλητικές απαιτήσεις ότι τα δυο νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει είναι μονομερείς ενέργειες. 

Δεύτερον, κατέληξαν και αποφάσισαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν. Άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι τη «σφαλιάρα» -εντός εισαγωγικών- την έδωσαν στον κύριο Κοστέλο. Οι ίδιοι αναγκάστηκαν. 

Τρίτον, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να κινδυνολογούν περί Grexit, όπως έκανε ο κ. Θεοδωράκης για να μας δείξει ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Βέβαια, το συνέχισε αυτό ο κ. Θεοδωράκης.

Τέταρτον, η λίστα μεταρρυθμίσεων δεν θα έχει κανένα υφεσιακό μέτρο, κανένα μέτρο λιτότητας. 

Πέμπτον, θα δοθούν πόροι για τη διεύρυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αρνείται να επιτρέψει τη διεύρυνση της έκδοσης εντόκων γραμματίων και να δώσει τα 1,9 δισεκατομμύρια που κρατά από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Αυτό, όμως, αποτελεί μονομερή ενέργεια. Και λυπάμαι πάρα πολύ -για να χρησιμοποιήσω την πιο επιεική έκφραση- που αυτές τις ενέργειες όχι απλώς τις κάλυψε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Γεωργιάδης αλλά ουσιαστικά λένε «Μπράβο, καλά κάνουν και προχωρούν και εκβιάζουν και συνεχίζουν να εκβιάζουν.». 

Όσους εκβιασμούς όμως και να κάνουν, αυτή η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί όχι μία, αλλά σαράντα μία φορές, όσες είναι και οι μέρες που είναι στη  διακυβέρνηση του τόπου, ότι τα μνημόνια τελείωσαν, το πρόγραμμά της θα το υλοποιήσει προς μεγάλη στεναχώρια, φαίνεται, κάποιων, οι οποίοι νομίζουν ότι όλοι εκλέγονται και όταν εκλέγονται υλοποιούν άλλο σχέδιο από αυτό το οποίο δεσμεύονται στη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό λαό. 

Όχι. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς είμαστε παράξενοι, είμαστε λίγο περίεργοι και πολύ διαφορετικοί από όλους. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευθήκαμε.

Αλλά, πριν προχωρήσω θα μου επιτρέψετε να πω –λείπει βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Τι να κάνουμε; Έρχεται, μιλάει τρεις ώρες και μετά φεύγει- ότι μου έκανε τρομερή εντύπωση ο κ. Βενιζέλος που καλύπτει τις άθλιες δηλώσεις του κ. Φορτσάκη, ο οποίος, προφανώς επειδή ξέρει μάλλον από χούντα και χουντικούς νόμους, καθώς υπερασπίστηκε έναν από αυτούς, δηλαδή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έκανε αυτές τις άθλιες δηλώσεις εναντίον του Πρωθυπουργού της χώρας. Και οφείλει να τοποθετηθεί και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε υπέρ του κ. Φορτσάκη. 

Και αυτό είναι μείζον ζήτημα, γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό. Ο Πρωθυπουργός της χώρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αυτών που δεν τον ψήφισαν. Και δεν έχουν δικαίωμα αυτοί, που το παρελθόν τους είδαμε πώς ήταν στα πανεπιστήμια, να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις. 

Όπως δεν έχουν δικαίωμα να συνεχίζουν και κάποια προκλητικά δημοσιεύματα από το εξωτερικό, όπως το «Economist», το οποίο θέλει να παρέμβει στην Κυβέρνηση για το ποιους θα έχει Υπουργούς, με ποιους θα έχει συμμαχία. Αυτά, το ποιους θα έχει Υπουργούς, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας, του εκλεγμένου -πρέπει να τους πληροφορήσουμε. Αυτό λέει το Σύνταγμα της χώρας.

Όπως είπα, δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν τον ελληνικό λαό, ούτε να λένε τι πολιτική θα ακολουθήσουμε. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας –το λέμε για ακόμη μία φορά- θα είναι φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική και ανεξάρτητη, γιατί αυτό το οποίο συνειδητοποιήθηκε απ’ όλους, είναι ότι μία Κυβέρνηση, που δεν είναι αγκιστρωμένο ψάρι και πραγματικά αξιοποιεί τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, κερδίζει και υποχρεώνει όλους να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, απέναντι σε όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα, εκείνο το οποίο θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι εμείς προχωράμε και με την κατάθεση και των άλλων νομοσχεδίων, γιατί είναι προκλητικό να μας λέει επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι ψευδεπίγραφος. 

Αυτός με το συνέταιρό του τον κ. Σαμαρά και πριν με το συνέταιρό του, τον κ. Παπαδήμο και πριν με τον κ. Παπανδρέου κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Θέτουν ζητήματα γιατί σε ένα νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνουμε και τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλα όσα είναι να έλθουν στη συνέχεια. Καλά, δεν πληροφορήθηκαν -αφού παρακολουθούν, υποτίθεται, τις δηλώσεις των Υπουργών μας- ότι προχτές ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έδωσε συνέντευξη και εξήγγειλε ότι έρχονται αυτά τα νομοσχέδιο;

Εμείς, λοιπόν, προχωράμε όπως θα προχωρήσουμε και στην προστασία της δημόσιας περιουσίας και στο σταμάτημα του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, παρά τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για τα δίκτυα είχαν αποφασίσει το ξεπούλημα.

Εμείς σταματήσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων. Συνεχίζουμε και θα προχωρήσουμε με αυτό το νομοσχέδιο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό το οποίο καταθέτουμε και φαίνεται ότι δεν μπορεί κανένας να πει κάτι γι’ αυτό, πραγματικά προχωράμε στις αναγκαίες αυτές ρυθμίσεις για να ανακουφίσουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη, να στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, να στηρίξουμε τα δημόσια έσοδα. Άρα, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και σε αυτό το δρόμο με συνέπεια θα συνεχίσουμε και με τα επόμενα νομοσχέδια.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε".