Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 13:31

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γράφτηκε από την

«Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (εκδ. Παττάκη) είναι το συναρπαστικό βιβλίο που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου και ο φωτογράφος Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ.

Συνδέεται με την επικαιρότητα και με τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο βυζαντινό καστρομονάστηρο, το οποίο παρ' όλα αυτά στέκει ακόμη όρθιο στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων κοντά οκτώ αιώνες, παρά τους σεισμούς, τις φωτιές και τις πειρατικές επιδρομές που έχει υποστεί. Χτισμένη μεσοπέλαγα, η μονή θεωρείται μοναδικό μνημείο για την ορθόδοξη μοναστική αρχιτεκτονική. Το αίτημα για αναστήλωσή της, που προκύπτει μέσα από το βιβλίο, εμφανίζεται τώρα επιτακτικότερο από ποτέ.

Τις φωτογραφίες συνοδεύουν μαρτυρίες του πατέρα Γρηγόρη -τελευταίου μοναχού που έμεινε σχεδόν ολομόναχος φύλακάς του για 38 ολόκληρα χρόνια, σε σειρά συνεντεύξεών του λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ο οποίος «ξεναγεί» τον αναγνώστη σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι -στα παρεκκλήσια του, την τραπεζαρία, τους μύλους, τους φούρνους και τις κατοικίες- αλλά και στις φυσικές ομορφιές του νησιού, όπως απεικονίζονται μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του Robert McCabe. Επιπλέον, οι μαρτυρίες του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στον πατέρα Γρηγόρη, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα που κάποτε ήταν ο μόνος σύντροφός του στο νησί «ντύνουν» με λόγο αυτές τις φωτογραφίες, όπως και τα δοκίμια για την ιστορία, τη γεωλογία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των Στροφάδων, αλλά και τα σχέδια που παρουσιάζουν τις φάσεις κατασκευής του μοναστηριού.

Ο τόμος «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), στις 12:00. Ομιλητές ο αρχιτέκτων, αναστηλωτής καθηγητής στο Παναπιστήμιο Πατρών, Σταύρος Μαμαλούκος, η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Μερκούρη, το μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Χαρίκλεια Μινώτου, ο μητροπολίτης Δωδώνηςμ Χρυσόστομος και οι συγγραφείς του βιβλίου.

Την εκδήλωση προλογίζει η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ