Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 20:08

“Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας” της Μαρίας Ανδρικοπούλου

Γράφτηκε από την
“Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας” της Μαρίας Ανδρικοπούλου


Είναι το 4ο βιβλίο στη σειρά “Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα” των Εκδόσεων Καλέντη.

Βασισμένο στην επιστολογραφία του, φιλοξενεί τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας «με τη δική του φωνή και με τον τρόπο που πέρασε στην ιστορική μας μνήμη, δοσμένος ολόψυχα στην σκοπό του», σημειώνει η Βασιλική Τζόκα, η οποία διευθύνει τη σειρά. «Ο φραγκοφορεμένος Κερκυραίος, η ασκητική, ανεπιτήδευτη μορφή, σε ένα γραφείο στο αρχοντικό του Βούλγαρη στην Αίγινα, βλέπει από το παράθυρο τα πρώτα γεώμηλα να φυτρώνουν και δίνει μάχες με τον λόγο του, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο όραμά του για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Λόγος και πράξη ταυτίζονται στο πρόσωπό του, γεγονός που ομολογούν οι φλογεροί υποστηρικτές του αλλά και οι σφοδροί πολέμιοί του».
Το βιβλίο επικεντρώνεται στην άφιξη του κυβερνήτη και την παραμονή του στην Αίγινα, όπου είχε μεταφέρει την καθέδρα του κράτους. Η συγγραφέας επέλεξε την αφήγηση με τη μορφή ημερολογιακών σημειώσεων για να δώσει φωνή στις σκέψεις του Καποδίστρια. Η μοναχική αλλά επιβλητική φιγούρα του, που αποτυπώνεται με την ιδιαίτερη ματιά του Φίλιππου Φωτιάδη, γίνεται πιο οικεία, καθώς οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τον εμπνευστή τους. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου μάς παρακινεί να ακολουθήσουμε «τα χνάρια του», κάνοντας ένα μικρό οδοιπορικό στις πόλεις στις οποίες έζησε και άφησε το ίχνος του ανεξίτηλο στον χρόνο.
Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της επικεντρώνονται στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων (ΕΚΠΑ). Αρθρα της σχετικά με το αρχαίο δράμα έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου “Τόπος επίκοινος”. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά.
Προτεινόμενη ηλικία 9+, σχέδια: Φίλιππος Φωτιάδης.


NEWSLETTER