Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 19:21

“Αfter lives” του φετινού νομπελίστα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Γράφτηκε από την
“Αfter lives” του φετινού νομπελίστα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. 

Το “Afterlives” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “Bloomsbury” τον Σεπτέμβριο του 2020. Ηταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Orwell 2021 και στη μακρά λίστα για το Βραβείο Walter Scott Prize 2021.

Τοποθετημένο κυρίως στο πλαίσιο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, το μυθιστόρημα παρακολουθεί 4 πρωταγωνιστές που ζουν σε μια πόλη στις ακτές των Σουαχίλι της σημερινής Τανζανίας από την εποχή της γερμανικής αποικιακής κυριαρχίας μέχρι λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας. Θα ακολουθήσουν τα μυθιστορήματά του “By the sea” (υποψήφιο για το Booker και το Βραβείο της εφημερίδας Los Angeles Times) τον Μάρτιο του 2023, το “Desertion” (υποψήφιο για το Βραβείο Commonwealth Writers' Prize) τον Οκτώβριο του 2023 και το “Paradise” (υποψήφιο για το Βραβείο Booker, το Βραβείο Whitbread και το Writers Guild) τον Μάρτιο του 2024

Ο 73χρονος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 για την «ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και στη μοίρα των προσφύγων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων». Σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

 


NEWSLETTER