Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 21:04

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Τα αποτελέσματα του Ε’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Γράφτηκε από την
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Τα αποτελέσματα του Ε’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Ε’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα και κατοικούν ή κατάγονται από τη Μεσσηνία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Για το έτος 2021 το θέμα αφορούσε την Επανάσταση του 1821 και ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ή περισσότερα σκέλη του Διαγωνισμού, με μια ποιητική συλλογή (έως 5 ποιήματα), με ένα διήγημα (έως 2.000 λέξεις), με ένα δοκίμιο (έως 2.000 λέξεις) ή/και με ένα απόσπασμα θεατρικού έργου (έως 2.000 λέξεις). Τα έργα έπρεπε να είναι αδημοσίευτα και δημιουργήματα ενός μόνο συγγραφέα. Από τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν, 21 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής και δόθηκαν προς αξιολόγηση στην κριτική επιτροπή. 

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: - Ποίηση: Α’ έπαινος: Καλλιόπη Αγγελακοπούλου (με καταγωγή από τα Φιλιατρά από την πλευρά του συζύγου της) για το ποίημα «Είδα όνειρο πικρό». Β’ έπαινος: Βασ. Παπαβασιλείου (με καταγωγή από την Αρχαία Μεσσήνη) για το ποίημα «Παλιγγενεσία». Γ’ έπαινος: Ισμήνη Χρυσούλα Μυλωνά για το ποίημα «Για ένα ’21». Διήγημα: Α’ βραβείο: Ελένη Κάτσου (καταγωγή από την Καλαμάτα)για το διήγημα «Μια στάλα λεύτερο αγέρα». Β’ βραβείο: Αλεξάνδρα Βελισσάρη (με καταγωγή από Μεσσηνία από την πλευρά της μητέρας της) για το διήγημα «Του Κίτσου». Γ’ βραβείο: Ελένη Σγούρου (με καταγωγή από την Καλαμάτα και τους Δολούς) για το διήγημα «Κόκκινη φουστανέλα». Α’ έπαινος: Βασιλική Σγούρου - Παρασκευουλάκου (με καταγωγή από τους Δολούς) για το διήγημα «Ο Σταυριανός ο μπαλαρμάς». Θεατρικό: Α’ βραβείο: Ευαγγελία    Κουρεντζή (με καταγωγή από την Βέργα) για το απόσπασμα «Οταν οι  ήρωες ήταν παιδιά (Νικηταράς)». Β’ βραβείο: Σπύρος Κουρεντζής (με καταγωγή από την Βέργα) για το απόσπασμα «Οραμα Ελευθερίας». Ειδικός έπαινος: Βασιλική Σγούρου - Παρασκευουλάκου (με καταγωγή από από τους Δολούς) για το απόσπασμα «Ψυχή ολόρθη».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟ

Η Επιτροπή έκρινε ότι για την κατηγορία  Δοκιμίου κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός, διότι υπήρξε μόνο μία συμμετοχή, για την οποία η Επιτροπή δεν έκρινε ότι θα πρέπει να λάβει κάποιον από τους δύο επαίνους.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί μαζί με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τα βραβευθέντα έργα στους τρεις προηγούμενους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς της Βιβλιοθήκης, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα. 

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα στην κυρία Χαρά Θλιβέρη, Μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο « Κλασσική Αρχαιολογία και Τέχνη», στους κυρίους Αθανασόπουλο Μάριο,   Μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος  Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία» και Διονυσόπουλο Αναστάσιο, Δημόσιο Υπάλληλο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών,  για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου της αξιολόγησης των συμμετοχών, με την οποία επιτυγχάνεται ένα δίκαιο και αντικειμενικό αποτέλεσμα.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας συγχαίρει τους διακριθέντες και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με τα έργα τους το διαγωνισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER