Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 16:34

Αλέξης Παπάζογλου: “Καθημερινή φιλοσοφία / 5 μαθήματα από την εποχή μας”

Γράφτηκε από την
Αλέξης Παπάζογλου: “Καθημερινή φιλοσοφία / 5 μαθήματα από την εποχή μας”

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και συνεπώς να απαντήσουμε καλύτερα σε καθημερινά ερωτήματα, ηθικά διλήμματα, συλλογιστικά κενά αλλά και πολιτικές αντιφάσεις;

Με απλά εργαλεία, που ο Αλέξης Παπάζογλου παραθέτει με γοητευτικό και εύληπτο τρόπο.

Το βιβλίο είναι μια μικρή εισαγωγή στη Φιλοσοφία, λίγο διαφορετική όμως από τις άλλες: δεν διατρέχει την ιστορία της φιλοσοφίας, ούτε θέτει μια σειρά από παραδοσιακά φιλοσοφικά προβλήματα, όπως «τι είναι η γνώση», «τι είναι η ελευθερία», «τι είναι η αλήθεια» κλπ. Σκοπός είναι να εισάγει τον αναγνώστη στην ουσία της φιλοσοφίας, τον αναστοχασμό της ζωής, μέσα από ερωτήματα γνώριμα, καθημερινά και μέσα από απτές, ανθρώπινες ιστορίες. Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί συνειδητοποιώντας ότι τα γεγονότα της επικαιρότητας κρύβουν πάντα από πίσω τους φιλοσοφικά ερωτήματα, η εξερεύνηση των οποίων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας. Και αντιστρόφως: καταλαβαίνοντας ότι η φιλοσοφία δεν ασχολείται μόνο με έναν αφηρημένο κόσμο ιδεών, αλλά με τη ζωή που ζούμε κάθε μέρα, με όλα αυτά που διαδραματίζονται τριγύρω μας, μπροστά και μέσα στις οθόνες μας.

Ο Αλέξης Παπάζογλου είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αρθρογραφεί πάνω σε θέματα πολιτικής και επικαιρότητας που άπτονται της φιλοσοφίας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, όπως “The New Republic”, “The Atlantic”, “Wired” κ.ά.

 


NEWSLETTER