Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 23:10

Βιβλίο του Δ. Δουλάμη: «Αναμνήσεις και γεγονότα από τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση στη Μεσσηνία»

Γράφτηκε από την

Γράφει η Βούλα Γκουλούση - Γκάργκουλα
Φιλόλογος

Ο αγαπητός φίλος Δημήτριος Δουλάμης, διαπρεπής νομικός, μας εξέπληξε ευχάριστα με το πρόσφατα εκδοθέν πόνημά του ιστορικού περιεχομένου. Θέμα του: «Αναμνήσεις και γεγονότα από τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση στη Μεσσηνία 1940-44».
Είναι αξιέπαινο το επίπονο και επίμοχθο της προσπάθειας εκ μέρους του συγγραφέα να δοθούν με αμεροληψία και αντικειμενικότητα τα γεγονότα μιας ευαίσθητης περιόδου προσεγγίζοντας πλήθος ιστορικών πηγών, προφορικών μαρτυριών αλλά και προσωπικών βιωμάτων.
Ο συγγραφέας αν και δεν είναι ιστορικός λειτουργεί με συνείδηση και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του ιστορικού. Με λόγο σαφή και καθαρό, διακριτικό, με ηπιότητα, αμεσότητα που συναρπάζει και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη αφηγείται τις οδυνηρές συνθήκες που βίωνε ο τόπος μας κάτω απ’ τον κατακτητή, τη στέρηση, την εκμετάλλευση, την απειλή της ζωής αλλά και το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας να κατακτήσει ξανά το δικαίωμά του στη ζωή και στην ελευθερία. Δεν παραλείπει ν’ αποκαλύψει και τις δυνάμεις εκείνες που δρούσαν παρασκηνιακά, τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνταν, τις αντιπαλότητες με συνέπεια το δολερό διχασμό και τα τραγικά παρεπόμενά του.
Μέλημά του να μην οξύνει τα πάθη και τις αντιπαλότητες αλλά με νηφαλιότητα και απροκατάληπτη κρίση και αξιολόγηση των γεγονότων να συμβάλει στο φωτισμό της αλήθειας.
Το παρόν πόνημα είναι μια τεκμηριωμένη συμπερίληψη όλων των γεγονότων της ιστορικής αυτής περιόδου και εξαιτίας αυτού αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και πολύτιμη πηγή γνώσης των νεοτέρων για την τοπική μας ιστορία.
Είναι ένα κτήμα ες αεί ν’ αναστοχαστούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι το αναγκαίο αποτροπής και αποφυγής παρόμοιων γεγονότων. Και σύμφωνα με τον ποιητή για να θυμόμαστε: πώς έγινε τούτο το φονικό, την αρπαγή, το δόλο, την ιδιοτέλεια το στέγνωμα της αγάπης και με την ευχή: να τα ξεριζώσουμε.
Αλλά και κατά προτροπή του συγγραφέα να προχωρήσουμε με συνεννόηση, ενότητα και συνεργασία στη δημιουργία μιας Ελλάδας οικονομικά ανεξάρτητης, εθνικά κυρίαρχης και πολιτικά και κοινωνικά ευνομούμενης.
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ιστορικό πόνημα θα τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει. Το εγγυώνται το ηθικό έρμα και το ιστοριοδιφικό πνεύμα του συγγραφέα.