Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 14:49

Αυτές τις γιορτές δώστε το δώρο της ανάγνωσης - ιδέες για παιδιά!

Γράφτηκε από την

Η παρακολούθηση χριστουγεννιάτικων ταινιών και η χειροτεχνία είναι μερικές από τις πιο διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που τα παιδιά έχουν στην κορυφή της λίστας των διακοπών τους. Ομως υπάρχει μια ακόμη διασκεδαστική δραστηριότητα, η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για ένα παιδί από το δώρο του γραμματισμού, της λογοτεχνίας και της δια βίου αγάπης για το διάβασμα. Το να σου διαβάζουν ως παιδί σημαίνει να παρουσιάζεται ο κόσμος μπροστά στα μάτια σου.

Το δώρο της ανάγνωσης ανοίγει τις πόρτες σε κάθε βήμα, από τη γέννησή τους τα παιδιά που τους διαβάζουν δυνατά, αρχίζουν να αποκομίζουν τα οφέλη του γραμματισμού πολύ πριν προλάβουν να πουν την πρώτη τους λέξη. Αυτά τα Χριστούγεννα δώστε το δώρο που συνεχίζει να δίνεται, βιβλία, που είναι ιδανικά να διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά και τους εκκολαπτόμενους αναγνώστες και να ενσταλάξουν μια δια βίου αγάπη για τον γραπτό λόγο. 

Ιστορίες γεμάτες μυστήριο και ταξίδια σε άλλες εποχές θα γεμίσουν τους νεαρούς αναγνώστες συγκινήσεις, αγάπη, γνώση και απόλαυση.

 

 

 

 

"Ενας μάγος που ‘ταν γάτος" της Μαρίας Σαμψών

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μυστήριος μάγος που τρύπωσε σ’ έναν φεγγίτη και προσγειώθηκε στον ώμο μιας νεράιδας! Κι έτσι αναπάντεχα ξεκίνησε η συμβίωσή τους.

Ένα έμμετρο φιλοζωικό παραμύθι που… νιαουρίζει για την ανάγκη προστασίας της αδέσποτης ζωής, γουργουρίζει από ανιδιοτελή προσφορά κι υπεύθυνη κηδεμονία και χαρίζει τρυφερά χάδια ανεκτίμητης ευγνωμοσύνης.
Από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

 

 

 

"Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά" της Μαρίας Δουρίδα Μηταράκη
Η Νινού, το αγόρι με τα Λιλά μαλλιά και ο Μοκύλης. Τρεις φίλοι που ζουν μαζί, σε ένα σπίτι όμορφο πάνω στο βουνό. Η ζωή κυλάει ωραία μες στα γέλια και στα χρώματα! Ώσπου μια μέρα κατεβαίνουν οι αγριόγατες από το βουνό και… Πόσο μεγάλες ανατροπές θα προκαλέσουν; Πώς θα τις διαχειριστεί η παρέα; Είναι αχώριστοι τελικά; Και αν ναι με ποιον τρόπο; Μια ιστορία για τον αποχωρισμό. Μια ιστορία για την αγάπη που είναι αιώνια…

Από τις εκδόσεις Once Upon a Book

 

 

"Το Χριστουγεννιάτικο βραβείο ενός αδέσποτου σκύλου" της Αννας Ιακώβου
Μύρισαν Χριστούγεννα! Μα το Λαμπιόνι, ένας αδέσποτος σκύλος, δεν ξέρει ότι η υπέροχη αυτή μυρωδιά που πλανιέται στην ατμόσφαιρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη μυρωδιά της αγάπης. Ένα από τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία της Άννας Ιακώβου με υπέροχη εικονογράφηση από την Αγγελική Δελεχά. Συνοδεύεται από τις παρτιτούρες των τραγουδιών και από ένα πλούσιο ηχητικό Cd.. Σύνθεση μουσικής-στίχοι: Άννα Ιακώβου, Ενορχήστρωση: Τάσος Ηλιόπουλος
Από τις εκδόσεις Θύρα

 

 

 

“Η Οδύσσεια ενός μυρμηγκιού” του Παναγιώτη Καραμούζη
Ένα μυρμήγκι, ο Οδυσσέας, αναζητά τη δική του “Iθάκη”. Με την ορμή των νιάτων του θα προσπαθήσει να κερδίσει την αναγνώριση, την καταξίωση και την αγάπη. Ονειρεύεται έναν όμορφο κόσμο και θα αγωνιστεί με πάθος για να τον δημιουργήσει. Τα εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά του, θα παλέψει με θάρρος και αισιοδοξία να τα ξεπεράσει. Κάθε πάθημά του γίνεται πολύτιμος δάσκαλος και σύμβουλός του.

Άραγε, θα βρει την “Ιθάκη” του; Πόσα διδάγματα για τη δική μας ζωή θα μας δώσει o Οδυσσέας;

Το εικονογραφημένο παραμύθι του Παναγιώτη Καραμούζη “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού” απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.

Από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ.

 

 

 

"Η διάσωση της Νεραυγής" της Ελπίδας Μηναδάκη

Bασισμένο σε μια ιδέα και έρευνα της Ευαμαρίας Ζούππα ιδρύτρια του My Dolphin Club.

Πως θα νιώθατε αν ήσασταν εγκλωβισμένοι σε μια πισίνα; Αν χάνατε τους αγαπημένους σας μέσα σε μια στιγμή; Απογοήτευση; Λύπη; Αδικία; Κάπως έτσι ένιωσε η Νεραυγή, ένα όμορφο δελφίνι που από τη μια στιγμή στην άλλη, άλλαξε όλη της η ζωή! Νεραυγή την ονόμασε η μαμά της η Δελφινένια, αφού γεννήθηκε μέσα στο νερό, μόλις χάραξε η αυγή. Λίγα μίλια πιο κάτω, μια άλλη ομάδα δελφινιών σχηματίζουν έναν προστατευτικό κύκλο για να γεννήσει η Δελφινόπη. Η κολλητή της φίλη. Την κόρη της, την ονόμασε Κυματιστή. Γιατί δεν πρόλαβε να βγει από την κοιλιά της μαμάς της κι άρχισε να στριφογυρίζει στον αέρα και να παίζει με τα κύματα.
Μια τρυφερή ιστορία για δύο δελφίνια την Νεραυγή και την Κυματιστή από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που χάνουν τις μαμάδες τους και χωρίζουν οι δρόμοι τους, όταν η Νεραυγή αρπάζεται από θηρευτές για να ψυχαγωγήσει τον κόσμο σε κάποιο Δελφινάριο, στερώντας της, τόσο την φίλη της όσο και την ελευθερία της. Θα πιστεύατε ίσως ότι για τα ζώα και γιατί όχι και για τα δελφίνια, δεν είναι τόσο σπουδαίο να χάνουν τους φίλους ή την οικογένειά τους…Όμως όχι. Είναι τόσο οδυνηρό όσο και για τα ανθρώπινα πλάσματα.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

 

 

«Σχολικοί τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια» Γιώτα Καλαμαρά & Νεκταρία Βαρσάμη - Πουλτσίδη

Το εκπαιδευτικό παραμύθι «Σχολικοί τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια» καταπιάνεται με το θέμα της ασφάλειας των μετακινήσεων των μαθητών στο δρόμο και την συμβολή των σχολικών τροχονόμων και της αστυνομίας σε αυτό το σημαντικό έργο. Ταυτόχρονα δίνει οδηγίες οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας με τρόπο εκπαιδευτικό και κατανοητό. Χρησιμοποιείται λεπτομερής περιγραφή και κατάλληλο λεξιλόγιο ώστε να γίνεται κατανοητό από τους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση με τα ολοζώντανα χρώματα, προσδίδει ακόμα περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα, κάνοντας την ανάγνωση ελκυστική. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

 

 

"Το πιάτο" της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου
Ο μικρός Γιώργος με μια βαλίτσα στο χέρι και τα παπούτσια του προπάππου του στα πόδια, μεταναστεύει με υπερωκεάνιο στην Αμερική του προηγούμενου… αιώνα; Μυστήρια πράγματα! Τεράστια μπέργκερ, ο Μίστερ Ναγκ, που φωνάζει «τα πιάτα μουουου», χιλιάδες σαπουνόφουσκες που κρύβουν θησαυρούς, εκατομμύρια πιάτα με ζωγραφιές από σάλτσα και ένα πιάτο που σπάει επίτηδες. Ένα βιβλίο που σερβίρει στα παιδιά του σήμερα την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών του χθες. Με σύγχρονη γλώσσα, αστείρευτο χιούμορ και βαθιά ευαισθησία.

Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

 

 

"Το μυστικό" της Γιολάντας Τσορώνη - Γεωργιάδη
Ο Ρούντι το ελάφι θέλει να κάνει ταίρι του μια όμορφη ελαφίνα, αλλά διστάζει να της το πει.
Όταν το μαθαίνει ο δρυοκολάπτης Τικιτάκας, ενθαρρύνει τον φίλο του να το αποφασίσει και γυαλίζει με πλατανόφυλλα τα υπέροχα κέρατά του.
Ο Ρούντι τρέχει να συναντήσει την ελαφίνα, όμως τα καλογυαλισμένα κέρατα μπλέκονται στα κλαδιά μιας κουτσουπιάς.
Όταν καταφέρνει να ελευθερωθεί, το ελάφι ντρέπεται που μοιάζει με κινητό ανθοπωλείο και θέλει να γυρίσει πίσω.
Δε θα το κάνει όμως τελικά, γιατί η χελώνα του αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό. Ποιο ήταν άραγε αυτό;
Και πώς έκανε στο πι και φι το πρόβλημα του Ρούντι να λυθεί;
Από τις εκδόσεις Σαββάλας

 

 

 

"Μυστική αποστολή -  Η πίσω αυλή" της Μαρίας Δασκαλάκη 

Όταν η Ζωή μετακομίζει με την οικογένειά της στη Νάξο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, ανακαλύπτει ένα νησί που θα λατρέψει. Η Ζωή γεννήθηκε με ημιτελές το ένα της χέρι. Τα μισοτελειωμένα αγάλματα και κτίσματα που συναντά στις εξερευνήσεις της στο κυκλαδίτικο νησί την κάνουν να νιώθει μέρος του τόπου.

Το καλοκαίρι των παιδιών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν βρίσκουν ένα μπαούλο στην αποθήκη τους με πράγματα των προ-προγιαγιάδων τους από τον τόπο καταγωγής τους, τη Σμύρνη. Στην παρέα έχει προστεθεί και ο γείτονάς τους, ο Νικόδημος. Η γιαγιά Κυριακή αναλαμβάνει την ξενάγησή τους στην ιστορία της Σμύρνης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, λέγοντάς τους έτσι όσα οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας.

Πώς συνδέεται η βελανιδιά της αυλής τους με όλα αυτά;

Τι ανοίγουν όλα εκείνα τα κλειδιά που ανακάλυψαν τα παιδιά μέσα στο μπαούλο; Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και τούτη τη μυστική αποστολή;

Από τις εκδόσεις Μίνωας