Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 18:12

«Ο κόσμος που ξέραμε» της Βανέσσας Τόλια

 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέλευθος".

«Η τρέλα δεν είναι για να κοροϊδεύει κανείς», µουρµουρίζω µε το βλέµµα καρφωµένο στον πολυέλαιο πάνω από το κεφάλι µου. Ξεκουµπώνω το πουκάµισό µου. Σε σκέφτοµαι. Το βγάζω και το πετάω στο πάτωµα. «Η τρέλα δεν είναι για να κοροϊδεύει κανείς». Σε σκέφτοµαι συνέχεια.

Μια γυναίκα ξεκινάει στον απόηχο της πανδηµίας ένα µοναχικό ταξίδι από την Αθήνα στην Ιταλία, µε αφορµή ένα µήνυµα που λαµβάνει από τον εραστή της. Θα µπορούσε να είναι η αφήγηση µιας ανεκπλήρωτης ερωτικής ιστορίας, όµως ο κόσµος που ξέραµε είναι κάτι πιο περίπλοκο και συναρπαστικό. Είναι η προσωπογραφία µιας γυναίκας σε υπαρξιακό αδιέξοδο. Ένα ταξίδι στον εαυτό, όπου εικόνες από το παρελθόν της ηρωίδας και τραυµατικά γεγονότα, όπως η αυτοχειρία της µητέρας της, αναδύονται και µπλέκονται µε την πραγµατικότητα που βιώνει.

Έκδοση: Απρίλιος 2024 Ι Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας

 

Η Βανέσσα Τόλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος του τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Νίκαιας, στη Γαλλία, µε µεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία. Έχει ζήσει στη νότια Γαλλία και στο Μιλάνο κι έχει εργαστεί ως καθηγήτρια Γαλλικών. Σήµερα ζει στην Ελλάδα. ∆ιηγήµατά της έχουν δηµοσιευτεί στα περιοδικά The Books’ Journal, Χάρτης, Book Press και Fractal. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.