Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 17:43

Τι έγινε στην 4η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Τι έγινε στην 4η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Μια μεγαλειώδης γιορτή για την πόλη με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ένα ολονύχτιο ανοικτό πάρτι μέχρι το ξημέρωμα, ένα mega event αποδείχθηκε για ακόμη μία χρονιά η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας, της οποίας η λάμψη φώτισε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, ενώ η φήμη της διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια εκδήλωση που ικανοποίησε εμπόρους, καταναλωτές και διοργανωτές και όλα πλέον δείχνουν πως παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η 4η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ, λίγο μετά τις 8 μ.μ., με την μουσική παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος Κώστας Νικολέας. 

Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει στο κέντρο από νωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις περπατώντας. Στις γειτονιές και έξω από τα καταστήματα υπήρχαν κεράσματα, μαλλί της γριάς, μουσική από djs, αθλητικές επιδείξεις, μουσικά σχήματα της πόλης live και χορός από διάφορες ομάδες και σχολές της Καλαμάτας. Από την οδό Φραντζή ως την Πλατεία Οθωνος έγιναν χάπενινγκς για παιδιά και νέους και αθλητικές δράσεις. Η συναυλία έγινε στην κεντρική πλατεία από τους "Otherview", ενώ τα καταστήματα είχαν φορέσει τα "καλά τους", με μπαλόνια, ανανεωμένες βιτρίνες και πολλές προσφορές. Οι ταμπέλες των μαγαζιών έδειχναν πως κανείς μπορούσε να αγοράσει είδη σε μεγάλες εκπτώσεις, που έφταναν και το 70%. Ο κόσμος φάνηκε να ανταποκρίνεται, καθώς αρκετοί κρατούσαν τσάντες, ενώ άλλοι αρκέστηκαν απλώς στο να περάσουν ένα διαφορετικό βράδυ. 

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και υπεύθυνος για τη Λευκή Νύχτα Δημήτρης Βεργόπουλος είπε στην "Ε": "Φέτος η Καλαμάτα είχε τον περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Οι επισκέπτες ήταν μεταξύ 80.000 και 100.000, από τα χωριά της Μεσσηνίας, τη Σπάρτη, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη, άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, ακόμα και από το Μεσολόγγι, την Αθήνα κ.α. Η ροή ήταν πολύ καλή και ομαλή, γιατί κράτησε όλο το βράδυ. Ο κόσμος δηλαδή ερχόταν και στις 8 και στις 9, αλλά και στις 3 και στις 4 τα ξημερώματα. Εγιναν αγορές, ειδικά από τα μαγαζιά που είχαν βάλει εξαιρετικές προσφορές. Αλλά ακόμα και όσοι έμποροι δεν έκαναν μεγάλες εκπτώσεις, μετείχαν με το δικό τους γλέντι, δίνοντας χαρά στη γειτονιά τους, στους πελάτες, στους φίλους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όσα μαγαζιά άρχισαν τις προσφορές μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, δούλεψαν καλά γιατί δεν έπεσε όλη η δουλειά μέσα στη Λευκή Νύχτα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Πιστεύω πως όλοι έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ πολύ ωραία ήταν και τα βεγγαλικά. Η διαφήμιση που έγινε στην πόλη, ήταν πανελλαδικής εμβέλειας". Ο κ. Βεργόπουλος υπογράμμισε επίσης και τη συμβολή των Εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΣ, της ΕΟΔ, των υπαλλήλων καθαριότητας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Καλαμάτας και της "Φάρις". 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από τη βραδιά. "Πήγε πολύ καλά, είχε κίνηση όλη την ημέρα -όχι μόνο το βράδυ- γιατί είχε έρθει κόσμος από το πρωί. Ηταν πολλοί και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έβρισκαν κατάλυμα, όμως ψώνιζαν και χαίρονταν που τα μαγαζιά είχαν μπει στο πνεύμα, με καλές τιμές. Πέρυσι είχε δουλέψει μόνο η Αριστομένους και μην ξεχνάμε ότι είχαν γίνει το ίδιο καλοκαίρι τα κάπιταλ κοντρόλ. Φέτος δούλεψαν και τα τοπικά καταστήματα με ήρεμους ρυθμούς όλο το βράδυ, σε μία συνεχή ροή ως τις πρωινές ώρες. Πέρυσι βλέπαμε τους επισκέπτες να πηγαίνουν μόνο στα πολυκαταστήματα, όμως φέτος και τα ντόπια μαγαζιά έκαναν καλύτερες προσφορές και προσέλκυσαν κόσμο. Το βάρος των αγορών έπεσε σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Αυτά τα καταστήματα δούλεψαν πιο πολύ, αλλά γενικά όλοι οι συνάδελφοι είδαμε πως ο κόσμος αγάπησε την Καλαμάτα, της οποίας η φήμη απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Πρόεδροι εμπορικών συλλόγων από άλλες πόλεις, όπως η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Σπάρτη ήρθαν και ζήτησαν συμβουλές για να ακολουθήσουν κι αυτοί το παράδειγμα της Καλαμάτας" εξηγεί η κ. Ψηλάκη και κλείνοντας λέει πως η η συμβολή του δήμου φέτος ήταν καθοριστική. "Ο κ. Βεργόπουλος είχε στείλει επιστολές σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία πείστηκαν και διοργάνωσαν αγοραστικές εκδρομές στην Καλαμάτα. Πάνω από 50 λεωφορεία ήρθαν για αυτό το λόγο από το πρωί στην πόλη. Κάθε χρόνο βελτιώνουμε την οργάνωσή μας και φέτος η γιορτή ήταν πιο καλοστημένη. Οποιος δεν πρόλαβε να βγει έξω, μπορεί τις επόμενες μέρες να κάνει τις αγορές του. Οι τιμές θα είναι οι ίδιες, δεν θα έχουν ανέβει" τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πολύ κόσμο όλη τη Λευκή Νύχτα είχαν και τα καταστήματα εστίασης, γρήγορου φαγητού, τα μπαρ, τα περίπτερα και τα ντελίβερι. Στα καφέ και στα ψητοπωλεία, η ροή των πελατών ήταν συνεχής.


NEWSLETTER