Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 19:01

“Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου” στη Μυλόπετρα

Γράφτηκε από την
“Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου” στη Μυλόπετρα

Εκθεση με θέμα «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» οργανώνει η "ΤεχνοΜυλόπετρα" στον χώρο της "Μυλόπετρας" στην οδό Μπενάκη 6 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο τίτλος της έκθεσης δεν είναι τυχαίος. Προέρχεται από τον 103ο  ψαλμό του Δαυίδ και θυμίζει ότι το κρασί είναι ένα από τα πρώτιστα αγαθά για την ευτυχία μας. Η σχέση κρασιού και Μεσσηνίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Ομηρος αναφερόμενος στη γεμάτη αμπελώνες γη της Πυλίας έγραψε «… καλήν τ’ Αίπειαν και Πήδασον αμπελόεσσαν», ενώ σύμφωνα με τον Παυσανία εδώ στη Μεσσηνία ο Διόνυσος και οι γυναίκες που τον ακολουθούσαν, αναφώνησαν για πρώτη φορά τη λέξη «ευοί» (εβίβα), αφού δοκίμασαν το κρασί του τόπου.

Σήμερα, στη Μεσσηνία μαζί με τις γηγενείς, ευδοκιμούν και οι πιο εκλεκτές ποικιλίες του κόσμου. Οι ποικιλίες αυτές, που έχουν εμπλουτίσει τον Μεσσηνιακό αμπελώνα, βρήκαν εδώ την πιο φιλόξενη γη τις πιο ιδανικές συνθήκες, για να δώσουν, ωριμάζοντας, καρπούς που θα ζήλευαν ακόμη και οι θεοί …   

Οι οργανωτές της έκθεσης φιλοδοξούν να παρουσιάσουν τις ετικέτες παραγωγών της Μεσσηνίας, αρχής γενομένης από την οικογένεια Ξυγκώρου, η οποία από αγάπη και μεράκι για το καλό κρασί, ίδρυσε την "Οινομεσσηνιακή Α.Ε." το 1998 στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Μία σύγχρονη οινοποιητική μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη, με στόχο την αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας που συνδυάζει την πολυετή παράδοση της περιοχής στην παραγωγή κρασιού με την σύγχρονη οινολογική επιστήμη. 

Σήμερα η "Οινομεσσηνιακή" διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά εμφιαλωμένων οίνων, αναδεικνύοντας τις πιο χαρισματικές ποικιλίες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, που έχουν βραβευτεί και αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτούς τους θησαυρούς του τόπου, καλούνται οι ... οινόφιλοι να γνωρίσουν και να γευτούν στο πλαίσιο της έκθεσης  «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά (8 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα). 

 


NEWSLETTER