Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 19:22

Οι φωτιές... άναψαν και φέτος το κέφι στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Οι φωτιές... άναψαν και φέτος το κέφι στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)

 

Οι φωτιές… άναψαν και φέτος το κέφι στη Μεσσήνη το βράδυ της Κυριακής. Σε επτά γειτονιές στήθηκαν γλέντια με τον κόσμο να απολαμβάνει το έθιμο που έρχεται από παλιά.

Φωτιές στην «Κρεμάλα», στο Σύλλογο Γυναικών, στα… «μπατζάκια μας», στο «μπάχαλο», στα στενά του Αϊ Γιάννη από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, στους Φίλους της Μεσσήνης, στον Αγιο Αθανάσιο και στον Αγιο Δημήτριο, προσέλκυσαν ντόπιους κι επισκέπτες, που διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν πάρουν τη σκυτάλη άλλα παραδοσαικά έθιμα και φυσικά η παρέλαση του 157ου Καρναβαλιού.

Ο «ΤΑΥΡΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη αναφορά στο φετινό έμβλημα του Καρναβαλιού, τον ταύρο, έγινε στη φωτιά στη γειτονιά όπου βρίσκονται τα γραφεία του Σωματείου Εθελοντών. Εκεί στήθηκε μια ξεχωριστή παραδοσιακή γιορτή, με την αναβίωση εθίμων, όπως «Ο Τυρής και ο Ταραμάς» και το «Φάγατε – Φάγαμε». Η πρόεδρος του Σωματείου Ντίνα Αντωνάκου, στον χαιρετισμό της εξέφρασε τις ευχαριστίες του Σωματείου προς τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη και τη δημοτική Αρχή, που υιοθέτησαν τον ταύρο ως έμβλημα, ύστερα από έρευνα δική της και πρόταση του Σωματείου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι αγροτικό, που τροφοδοτείται από την πλούσια παράδοση και αναβίωση στοιχείων που σημαδεύουν την τοπική ιστορία. Αυτό οδήγησε σε σκέψεις να συνδεθεί το καρναβάλι με τον ποταμό Πάμισο. Όπως εξηγεί η κ. Αντωνάκου: «Αέναος ο ποταμός μας, θεός θεραπευτής, παριστανόταν σύμφωνα με τον Παυσανία, από παλαιοτάτων χρόνων, με τον Ταύρο». Τα απαραίτητα στοιχεία αντλήθηκαν με τη συνεργασία της Αγγελικής Κουσταλούπη και στη συνέχεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο με τη συμβολή της αρχαιολόγου Μαίρης Τσουλάκου. Η πρόταση που διαμορφώθηκε προς τη δημοτική Αρχή και την πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ Γεωργία Παναγοπούλου περιελάμβανε και την κατασκευή άρματος με τον ταύρο με την τιμητική επιγραφή «Τω Παμίσω».

Η χορωδία του Σωματείου άνοιξε τις εκδηλώσεις, ενώ το «Φάγατε – φάγαμε» αναβίωσε με τη συνδρομή του Πάνου Δασκαρόλη, ο οποίος περιέγραψε το έθιμο όπως γινόταν από τα παλιά. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν δωρεάν λαγάνα, ταραμάς, αυγά, μακαρόνια και κρασί με τη φροντίδα μελών του Σωματείου, όπως αντίστοιχα προσφέρθηκαν εδέσματα στον κόσμο, σε κάθε γειτονιά όπου άναψε φωτιά το βράδυ της Κυριακής.

Κ.Δ.


NEWSLETTER