Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 18:10

«Ο βυζαντινός κόσμος» του Καλαματιανού Ηλ. Κοντοζαμάνη εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

«Ο βυζαντινός κόσμος» του Καλαματιανού Ηλ. Κοντοζαμάνη εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Στην έκθεση παρουσιάζεται η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στους πίνακες που εκτίθενται ζωντανεύουν με δάνεια, πραγματικά πρόσωπα, ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου: αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες. Στην έκθεση παρουσιάζονται 62 ζωγραφικά έργα σε λάδι και τέμπερα. Θα είναι επισκέψιμη έως τις 2 Ιουλίου. Το Μουσείο είναι στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 22 στην Αθήνα.

Ο Ηλίας Κοντοzαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου του Νομού Κοζάνης.

Πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και ΔιευθυντήςKατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 άρχισε να ζωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Εκανε ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca Ιούλιο - Αύγουστο 2014) με θέμα “Αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ” και ομαδικές, στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2015 και στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (“Ελληνες και Ρώσοι αγιογράφοι”). Τμήμα της έκθεσης “Ο Βυζαντινός Κόσμος” παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης τον Σεπτέμβριο του 2016, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2016 και στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί) στη Βέροια. Εργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Περιστεράς Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λυγιάς Ηλείας, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία, στη Μονή Βαρσών στην Τρίπολη, στο ναό Παλαιάς Βρύσης Μεσσηνίας και σε ιδιωτικές συλλογές.