Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 19:24

Εκδήλωση στα Αρφαρά για την άλωση της Πόλης 

Εκδήλωση στα Αρφαρά για την άλωση της Πόλης 

 

“Ανάμνηση της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως” ήταν το θέμα της πρώτης ημερίδας που διοργάνωσε το Διεθνές Φιλοσοφικό Ερευνητικό Κέντρο (ΔΙΦΕΚ) στα Αρφαρά, υπό νέο Δ.Σ. και πρόγραμμα. Ανθρωποι από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας και του Πύργου έδειξαν το ενδιαφέρον τους και τίμησαν με τη παρουσία τους τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον Φιλώτα Νιάρχο αντιπρόεδρο του ΔΙΦΕΚ, να κάνει μια σύντομη παρουσίαση του έργου του Κέντρου. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Νιάρχος πρόεδρος του ΔΙΦΕΚ, μίλησε σχετικά για την ημερίδα και τους ομιλητές. Χαιρετισμό απηύθυναν και η Αναστασία Μπελογιάννη πρόεδρος της “Φάρις”, ο Στάθης Αναστασόπουλος πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Φέστας πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρφαρών.

Στη συνέχεια το προεδρείο, που απαρτιζόταν από τον Παναγιώτη Νιάρχο υπεύθυνο Οικονομικών του ΔΙΦΕΚ, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών και δρ. Λευτέρη Παπανικολάου τ. βουλευτή Μεσσηνίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Η Σύλβια Κατούντα δρ. Πανεπιστημίου Παρισίων – καθηγήτρια της Σχολής Ευελπίδων μίλησε για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, περιγράφοντας ταυτοχρόνως τις τελευταίες ώρες της Πόλης πριν την καταστροφή της, το τελευταίο “Μολών λαβέ” με τρόπο γλαφυρό και περιγραφικό.

Ο Μάριος Αθανασόπουλος δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – λυκειάρχης του Λυκείου Πύλου έδωσε με την ομιλία του στους ακροατές το νόημα και την φιλοσοφική ερμηνεία των ιστορικών μαρτυριών της Αλωσης.

Ο Ιωάννης Σόλαρης καθ. υπεύθυνος των Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας εξήγησε και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν οι χριστιανοί φιλόσοφοι Ανατολής και Δύσεως τον Αριστοτέλη.

Η Αναστασία Δημητρακοπούλου δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τον Μ. Ψελλό, τον Ι. τον Ιταλό και για τους Ελληνες Φιλοσόφους του Βυζαντίου και πώς επηρέασαν αυτοί τη φιλοσοφία και τη σκέψη την περίοδο εκείνη.

Ο Νικόλαος Ζαχαριάδης καθ. θεολογίας, συγγραφέας έδωσε στους ακροατές να καταλάβουν τη σημασία των παραδόσεων και των διδαγμάτων της Αλωσης και πώς τα παραπάνω έχουν αντίκρισμα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, ο Ιωάννης Ρουσσάκης δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διάλεξε ένα θέμα που θεωρήθηκε ριζοσπαστικό από πολλούς ακροατές, καθώς μίλησε για την ευθύνη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αλωση της Πόλης.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με την αναπαράσταση της Πτώσης της Πόλης σε 3D format.

Ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις και η επόμενη θα είναι την 1η Ιουλίου 2017, τα “Παύλεια” – όπου θα γίνει και η παρουσίαση του τόμου που περιέχει τις μέχρι τώρα ομιλίες των “Παυλείων” επί 12 συνεχή έτη.

Οποιος θέλει να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις μπορεί να στείλει μέιλ στο niarchosicp@gmail.com.