Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 17:03

«Μια χαρούμενη παράσταση με πολλά μηνύματα αγάπης» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες η ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας στα γραφεία της, με αφορμή το ανέβασμα της νέας της παράστασης «Τα μάγια του χειμώνα» από τις 7 έως και τις 10 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο.

Η πρόεδρος του σχήματος Λέτα Πετρουλάκη είπε ότι «στόχος μας ήταν φέτος να ανεβάσουμε μια παράσταση πάρα πολύ χαρούμενη, που να ευχαριστήσει και να ψυχαγωγήσει όλα τα παιδιά. Παράλληλα, να δώσει και μηνύματα αγάπης, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες τις γιορτινές». Εξήγησε ότι το έργο αυτό του Charles Way «το διαλέξαμε καθώς το έχει μεταφράσει η Ξένια Καλογεροπούλου, κάτι που αποτελεί εγγύηση, καθώς εκείνη ανέβασε το παιδικό θέατρο σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας κι αισθητικής, και το ανέδειξε για να το αγαπήσουν όλοι».

Η κ. Πετρουλάκη αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Πειραματικής Σκηνής για αυτό το διάστημα - με πρώτη την αφήγηση του μουσικού παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης» την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο. Μετά τις παραστάσεις με τα μάγια του χειμώνα, στις 17 Ιανουαρίου του 2018 η Πειραματική Σκηνή θα κόψει την πίτα της διοργανώνοντας μια ρεμπέτικη βραδιά στο "Γαλαξία" (8 μ.μ.) για όλους τους φίλους της.

Για την παράσταση «Τα μάγια του χειμώνα» μίλησε πιο αναλυτικά η σκηνοθέτριά του Δέσποινα Δρεπανιά: «Το έργο διαδραματίζεται κανονικά στην Ουαλία, όπου ακόμα έχουν το έθιμο να ταΐζουν τον καλό δαίμονα του σπιτιού, δηλαδή τα ξωτικά. Αυτό το έκαναν και στην Ελλάδα: Εχω ακούσει π.χ. γιαγιάδες που τάιζαν το καλό φίδι του σπιτιού, που τους προστάτευε. Το έργο ξεκινά μ' ένα ζευγάρι που είναι μαζί από μικροί, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχουν χάσει τη χαρά της ζωής. Εχουν μπει σιγά σιγά σε μια καθημερινότητα με πολλή σκληρή εργασία κι έχουν χάσει τους εαυτούς τους. Γι' αυτό και ξέχασαν να φροντίσουν το δικό τους ξωτικό που υπάρχει στο σπίτι. Ολα αυτά όμως αλλάζουν από τη στιγμή που έρχεται η μικρή τους ανιψιά».

Η κ. Δρεπανιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Πειραματικής Σκηνής δεν είναι οι ίδιοι οι «ρόλοι», αλλά το να δίνεται δημιουργική διέξοδος στα παιδιά που θέλουν και βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με το θέατρο. Γι' αυτό, εξήγησε, υπάρχουν και διπλές διανομές σε ορισμένους ρόλους. Καυτηρίασε πάντως τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά, τα οποία με τα τόσα μαθήματα και υποχρεώσεις καταλήγουν κι αυτά να «χάνουν τον εαυτό τους».

Ο σκηνογράφος Βενετσάνος Μπαλόπουλος που μίλησε στη συνέχεια τόνισε τη χαρά του για την πρώτη του αυτή συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή, καθώς και για το γεγονός ότι έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτή την ομαδική δημιουργική προσπάθεια δουλεύοντας με τα παιδιά.

Εκ μέρους των νεαρών ηθοποιών, η Γιώτα Βασιλειάδη που παίζει τη Θεία Μάρθα στο έργο, επίσης εμφανώς χαρούμενη, μίλησε για τη μακριά της σχέση με την Πειραματική αλλά και για τη διαδικασία παραγωγής αυτού του έργου. 

Η μικρή Γεωργία Δημητρακοπούλου, που ενσαρκώνει την ανιψιά Μαργαρίτα εναλλάξ με τη Νικολέττα Βασιλοπούλου, αναφέρθηκε στο ρόλο τους και στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιουργεί στην πλοκή του έργου... προσπαθώντας να μην προδώσει όλα τα μυστικά της παράστασης!

Η κ. Πετρουλάκη και η κ. Δρεπανιά ενημέρωσαν τέλος ότι στα «Μάγια του χειμώνα» εκτός από τους υπόλοιπους ανθρώπους και τα ξωτικά (Τίμος, Τρόλο Τρίκμαν) δρουν και πολλά από τα ζώα του αγροτόσπιτου, όπως ο Κόκορας, ο Σκύλος, οι Κότες και η Αγελάδα...

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Charles Way. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνοθεσία: Δέσποινα Δρεπανιά. Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Κατασκευή κοστουμιών: Λέτα Πετρουλάκη και κυρίες της Πειραματικής Σκηνής. Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πετρουλάκη. Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Μαραβέλιας. Σχεδιασμός αφίσα: Τζένη Ντεκελέ.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Τρόλο Τρίκμαν: Ιωάννα Kοκορόγιαννη. Μάρθα: Γιώτα Βασιλειάδη. Τίμος: Αντώνης Σταματέλος. Μαργαρίτα: Νικολέττα Βασιλοπούλου / Γεωργία Δημητρακοπούλου. Αγελάδα: Ρουμπίνη Αγγουρά / Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη. Κόκορας: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος. Σκύλος: Αλέξης Παπαβασιλείου. Κότες: Νικόλας Παχτίτης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Γιώργος Χρονόπουλος.

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 

Ενήλικες 10€ - Μειωμένο 7€ 

(θέσεις αριθμημένες)

Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 

27210 21653, 6977-437279, 6971-540945

e-mail: lettapet@gmail.com

pei.ski.kal@gmail.com

www.peiramatikiskinikalamatas.com

 

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Τετάρτη 3 - Πέμπτη 4 - Παρασκευή 5 - Σάββατο 6 Ιανουαρίου: 8 το βράδυ.

 

Κυριακή 7 Ιανουαρίου: 12 το μεσημέρι και 8 το βράδυ.