Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 07:52

Πρεμιέρα σήμερα για την «Αυτοσχέδια Σκηνή»

Γράφτηκε από την

 

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η παράσταση «Αυτό είναι το πρόβλημά σου» του Χάρολντ Πίντερ από την ερασιτεχνική ομάδα των ενηλίκων της “Αυτοσχέδιας σκηνής”, σε σκηνοθεσία Μαρίας Σκαφιδά.

Ο Πίντερ θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος του Θεάτρου του Παραλόγου στην Βρετανία. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα έργα του φαίνεται η θεατρική του παιδεία και η βαθιά μελέτη του στους προγενέστερούς του κλασικούς, αλλά δεν είναι μιμητής κανενός.

Η παράσταση – έργο «Αυτό είναι το πρόβλημά σου» είναι μία συλλογή μονόπρακτων, τα όποια γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι βάζουν τον θεατή σε μία διαδικασία να γίνει κοινωνός και στην συνέχεια συμμέτοχος των καταστάσεων που βιώνουν οι ήρωες: εμμονές, φοβίες, αναπάντητα ερωτηματικά. Ο συγγραφέας δεν ξεκαθαρίζει τα κίνητρα των ηρώων του. Κοινός παρονομαστής στις σχέσεις όλων, η ασυνεννοησία μεταξύ τους, παρά την φαινομενική οικειότητα τους. Και αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει το έργο σύγχρονο και οικείο.

Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 μ.μ. για 3 εβδομάδες. (20, 21, 22, 27, 28, 29 Απριλίου, 4, 5 και 6 Μαΐου). Οι συντελεστές είναι οι: σκηνοθεσία: Mαρία Σκαφιδά, graphic design: Hλίας Κουρούπης, σκηνικά: Ευγενία Μπουλγούρη, ήχος - φωτισμοί: Aλέξανδρος Μπεκ, επιμέλεια μαλλιών - μακιγιάζ: Mαριάνθη Αρβανιτέλλη, κοστούμια: Λεωνίδας Γιαννόπουλος, μουσική επιμέλεια: Μαρία Σκαφιδά, υπεύθυνη επικοινωνίας: Iωάννα Μαλούση.

Παίζουν οι: Σοφία Δαμήλου, Εφηνίκη Ζαμπάρα, Ευγενία Λαμπροπούλου, Ιωάννα Μαλούση, Ευγενία Μπουλγούρη, Δήμητρα Νίκα, Iάκωβος Πετροπουλέας, Βάσω Πουλοπούλου, Γεωργία Ρέβελου, Ιωάννα Χατζή

Στην Αγίου Παντελεήμονος 13, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Για κρατήσεις θέσεων: 6908-676277, τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Οπως ειπώθηκε χτες το απόγευμα στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο τίτλος του έργου προέκυψε από ένα από τα μονόπρακτα. Ολο το έργο μιλάει για τη μοναξιά και την αποξένωση, οι χαρακτήρες και ο λόγος είναι καθημερινός. Οπως τόνισε η Μαρία Σκαφιδά, "από κάτω" από όσα λέγονται, φαίνεται η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, για αληθινή επαφή. Το έργο γράφτηκε το διάστημα ως το 2000 στην Αγγλία και παρότι παλιότερα στην Ελλάδα αυτές οι καταστάσεις δεν ήταν οικείες, πλέον είναι γνώριμες. Η Ιωάννα Μαλούση πρόσθεσε πως για τα περισσότερα μέλη ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία και πως είναι μεγάλη τιμή η ενασχόληση με αυτό το κείμενο. Η Ευγενία Μπουλγούρη, η οποία επιμελήθηκε το σκηνικό, τόνισε πως δεν είχε ξανασχοληθεί με κάτι ανάλογο και πως η τελική εικόνα της σκηνογραφίας επιλέχθηκε με βάση το κλίμα της παράστασης.

Γ.Σαρ.