Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 16:29

Το Video Art Μηδέν στην Κύπρο

Το Video Art Μηδέν στην Κύπρο

Σύντομα θα ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα του στην Καλαμάτα (5 - 7 Ιουλίου) το Video Art Μηδέν και ταυτόχρονα συμμετέχει σε σειρά από διοργανώσεις, στην Κύπρο, την Πορτογαλία (FONLAD Digital Arts Festival), την Αθήνα (FokiaNou artspace) και τη Μάνη (1o Φεστιβάλ «Beaufort», Κάστρο Λεύκτρου).

Η πρώτη “εξόρμηση” του θα γίνει στις 11 - 13 Μαΐου, με 3 ενότητες ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης να ταξιδεύουν στην Κύπρο, για την έκθεση “Cheapart” Cyprus 2018.

Επιλεγμένοι δημιουργοί από όλη την Ευρώπη θα συμμετάσχουν και φέτος στην έκθεση “Cheapart”, που θα γίνει στον εμβληματικό χώρο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό από τις 11 Μαΐου. Τη φετινή δράση συνοδεύουν σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Video Art Miden, το οποίο θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη, έργα διεθνών καλλιτεχνών της video art που έχουν φιλοξενηθεί σε εξέχοντα φεστιβάλ του εξωτερικού. Στο πλευρό της “Cheapart” βρίσκονται “Τα Νέα της Τέχνης”, αλλά και η γαλλική έντυπη και διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης “Point Contemporain” που εκπροσωπεί τις συμμετοχές των Γάλλων καλλιτεχνών.

Στην Κύπρο θα ταξιδέψουν 3 ενότητες βιντεοτέχνης: μια αφιερωμένη σε Ελληνες καλλιτέχνες, με τίτλο “Down to earth” (ένα πρόγραμμα που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο του διεθνούς επιμελητικού project “W:OW – We are one world)” και 2 ενότητες με διεθνείς συμμετοχές (“Without me, I’m nothing” και «Χορογραφίες του Ασυνείδητου») που παρουσιάστηκαν τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, συμμετέχουν 31 βιντεοκαλλιτέχνες από 14 χώρες.

Επίσης, στις 16 και 17 Μαΐου, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Video Art Μηδέν, Γιούλα Παπαδοπούλου και Μαργαρίτα Σταυράκη, μαζί με πολλούς αξιόλογους Ελληνες καλλιτέχνες, παρουσιάζουν βίντεο έργα τους στην Αθήνα, στο διήμερο προβολών με θέμα «Ενηλικίωση», που επιμελείται ο Νίκος Γιαβρόπουλος στο «Μαύρο Κουτί» του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη. Απώτερος σκοπός να ανοίξει επί τόπου ένας διάλογος μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών πάνω σε ζητήματα καλλιτεχνικής αναζήτησης.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Αννα Βάσωφ, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Ντιάννα Μαγκανιά, Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Χρήστος Προσύλης, Μάνθος Σαντοριναίος, Αγγελος Σκούρτης, Αννέττα Σπανουδάκη, Τάκης Σπετσιώτης, Μαργαρίτα Σταυράκη, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.